Vieraskolumni

Epävirallinen sektori - Nicaraguan voimavara

Epävirallisen sektorin "pienyritykset" luovat suurimman osan Nicarguan työpaikoista. Hallituksen täytyy jatkaa sektorin tukemista erilaisilla projekteilla.
Eloisa Ibarra
18.2.2008

Eloisa IbarraOn aika puhua epävirallisen sektorin merkityksestä Nicaragualle. Epäviralliset mikro- ja pienyritykset nimittäin luovat yli 80 prosenttia työpaikoista vähän yli viiden miljoonan asukkaan Nicaraguassa. Määrä käy ilmi kansallisen tilastokeskuksen INCE:n loppuvuodesta 2006 tekemästä selvityksestä.

Epäviralliselta sektorilta löytyvät niin kotiapulaiset, puutarhurit, useat pienruokalat ja vartijayritykset kuin kiertävät kaupustelijatkin, jotka myyvät kaikkea hedelmistä ja vihanneksista kekseihin, kodinkoneisiin ja palveluihin.
Yritykset ovat pieniä, ja lähes 70 prosenttia työväestä puurtaa yhdestä viiteen ihmistä työllistävissä mikroyrityksissä ja 16 prosenttia 6-20 työntekijän pienyrityksissä.

Kansan suurin työllistäjä on siis epävirallinen sektori. Työstä maksettava palkka on usein kehno - se kattaa harvoin edes päivittäisiä perustarpeita. Työntekijöitä ei myöskään ole vakuutettu sosiaaliturvan piiriin. Muukin virallinen tuki on vähissä. Sektorille ei esimerkiksi juuri heru pankeilta luottoja. Epäviralliset työntekijät ovat myös jääneet vaille verohelpotuksista saatavia etuja.

Sen sijaan useiden alojen suuryrittäjät ovat nauttineet viime vuosina tuntuvista helpotuksista; esimerkiksi turismi sai helpotuksia 60 prosentin edestä, vesivoiman tuotanto 31 prosentin. Verohelpotuksia saivat myös vapaatuotantoalueet, metsittäminen ja hiilivedyn sekä lämpöenergian tuotanto. Alojen merkitys työnantajana väheni helpotuksista huolimatta 10,7 prosentista 8,6 prosenttiin.

* * *

Näiden tosiasioiden edessä on tärkeää, että hallitus jatkaa tukeaan epäviralliselle sektorille. Sille kohdistettuja nykyisen sandinistihallinnon projekteja ovat ruokaturvaa edistävä Hambre Zero - Nälkä nolla - ja mikroluottoja naisille myöntävä Usura Zero - Korot nolla -projektit. Niistä hyötyvät etenkin naiset, köyhdytetyistä kaikkein köyhdytetyimmät, ja siksi projekteille pitää antaa tunnustusta siitäkin huolimatta, että ohjelmien kritisoidaan lähinnä tavoittavan sandinistipuolueen jäseniä.

Nälkä nolla -projekti perustettiin edellisen hallituksen negatiivisen vastaanoton saaneen Ruokaa työtä vastaan -projektin tilalle. Tuottamaan tottuneelle väestölle oli nöyryyttävää vastaanottaa ruoka-apua.

Nälkä nolla-projektiin on varattu 30 miljoona Yhdysvaltain dollaria vuodessa viideksi vuodeksi. Siitä hyötyy 15 000 perhettä joka vuosi. Projekti antaa perheille kantavan lehmän ja sian, häkkilintuja, siemeniä, hedelmäpuun taimia ja biojätekompostoijan. Jokaisen perheen on palautettava viidesosa kahden tuhannen dollarin arvoisesta lahjoituksesta maaseutukassaan, jonka avulla hankkeen jatkuvuus varmistetaan. Projektin toteuttavat hallitus, kansalaisjärjestöt ja kansanneuvostot.

Vaikka onkin totta, että eläinten saapuminen taloon merkitsee tiettyä rasitetta perheelle, ovat ne ennen muuta motivoiva tekijä - jos eläimet saa lisääntymään, voi niiden avulla irtautua köyhyyttä ylläpitävästä noidankehästä.

Ohjelma on tärkeä maanviljelijöille, jotka ovat köyhtyneet viime vuosina entisestään. He menettivät maansa eli käytännössä elinkeinonsa taloudellisen kriisin vuoksi. Taantuma päättyi epämääräiseen omaisuuksien huutokauppaamiseen, jossa rikkaat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät.

* * *

Toinen tärkeä hallituksen projekti on Korot nolla, joka on pienyrittäjänaisille suunnattu hanke. Naiset, joilla ei ole vakituista työtä tai omaisuutta, joutuvat usein mikroluottoja myöntävien yritysten pakeille. Ne voivat periä lainoista jopa 70 prosentin korkoa, ja naiset menettävät lainojen takeina usein sen vähän mitä omistavat, jopa sängyt joissa he nukkuvat.

Korot nolla -hankkeen lainat ovat 5 000-10 000 Nicaraguan córdobaa eli 20-40 euroa. Korkoprosentti on neljä. Takaisinmaksuprosentti on tällä hetkellä virallisten tietojen mukaan noin 93 prosentin tuntumassa, vaikkei lainojen takeeksi tarvitse pantata mitään.

Mikrokaupustelijoille tällaisen lainan olemassaolo on tärkeää - pienet summat, helpot ehdot ja matala korkoprosentti mahdollistavat pienten, mutta merkittävien investointien tekemisen. Ohjelma tarjoaa naisille myös koulutusta. Ohjelmaa varten on tällä hetkellä käytettävissä noin 1,2 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Molemmat hankkeet ovat esimerkkejä siitä, kuinka kaikkein köyhdytetyimpiä sektoreita voidaan auttaa kehittymään. Ne myös kunnioittavat ihmisten henkistä rikkautta ja antavat heille mahdollisuuden oman toimeentulonsa takaamiseen.

Kirjoittaja työskentelee toimittajana nicaragualaisessa El Nuevo Diario -sanomalehdessä. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.