Vieraskolumni

Epailyttääkö?

EU käy parhaillaan erittäin epaoikeudenmukaisia neuvotteluja köyhien maiden kanssa. Niiden vaikutukset voivat olla epamukavia tai peräti epaterveellisia köyhien maiden asukkaille. "Epat on tosieppaa!" sanoisi ekaluokkalainen.
Mika Railo
6.11.2006

Suomen kielen kannalta maukkaasta kirjainyhdistelmästä "EPA" on tänä syksynä muodostunut uusi hokema järjestöhörhöjen keskuuteen. Sääliksi käy kaikkia muunkielisiä kollegoja, joilla ei ole näin taipuisaa äidinkieltä.

Kirjainkoodi tulee sanayhdistelmästä "Economic Partnership Agreement", jolla tarkoitetaan kauppasopimuksia, joita Euroopan komissio ja 77 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) alueen valtiota neuvottelevat parhaillaan. Sopimuksilla pyritään säätelemään EU-kolossin ja köyhien lilliputtien välistä kauppaa.

Kyseessä on norsun ja muurahaisten välinen sopimus. Brittijärjestö Oxfam on laskenut, että Lontoon pankkikeskuksessa Cityssä toimivat pankit maksavat johtajilleen enemmän bonuksia, kuin mitä EU-maat käyttävät ostoihin AKT-maista.

Eivätkä sopimukset ole mitään herrasmieskontrahteja: ne pohjaavat uusliberaaliin ideologiaan, joka pitää kauppaa aina hyvänä ja yleensä ainoana keinona poistaa köyhyyttä. Kaikki laaja-alaisemmat näkökulmat sosiaalisen oikeudenmukaisuuteen tai köyhyien maiden epävirallisen enemmistön tilanteen parantamiseen on pudotettu pois. Järjestökriitikot ovat kastaneet tämäntyyppiset WTO-sopimuksia pidemmälle menevät viritelmät "WTO-plussaksi".

Kansalaisjärjestöt ympäri maailman heräsivät jo aikaa sitten elämöimään sopimuksien epäkohdista. Ei mennyt kuin hetki, kun järjestöt polkaisivat pystyyn perinteisellä seis-kehno-meininki -mentaliteetilla uuden "Stop EPA! -kampanjan".

***

Suomessa ensimmäiseksi havahtui Kirkon ulkomaanavun Changemaker-verkosto, joka pelasi syyskuussa epareilua fudista Helsingin keskustassa. Matsin päätteeksi changemakerit luovuttivat keräämiään EPA-kortteja kehitysministeri Lehtomäelle. Samanlaisia viestejä oli tullut tämän syksyn aikana jo noin 10 000 brittiläisen Action Aidin jäseniltä. EU:n puheenjohtajana Suomen hallitus on joutunut yllättävän kiinnostuksen kohteeksi.

EU-maiden parlamentit pääsevät lausumaan näkemyksiään vielä tänä syksynä sopimuksista, kun komissio kysyy nöyrästi isäntien mielipidettä EPA-sopimuksista. Eli suomalaiset kansanedustajatkin joutuvat muodostamaan oman näkemyksensä näistä sopimuksista epainhimillisen lyhyellä varoitusajalla.

Eduskunnan WTO-jaosto pitää teemasta kuulemisen tämän viikon torstaina 9. marraskuuta. Kepan koordinoima Globbarit-verkosto polkaisi pari viikkoa sitten oman EPA-korttikampanjansa pystyyn. Kampanjalla maanitellaan WTO-jaoston jäseniä osallistumaan kuulemiseen. Vaarana kun oli, etteivät kansanedustajat ymmärrä oudon kirjainyhdistelmän merkitystä Etelän köyhille.

Viestejä voi lähettää vielä pari päivää. Maanantaihin 6. marraskuuta mennessä niitä on lähtenyt 236 kappaletta.

Vielä on mahdollisuus vaikuttaa. Ei ole mitään syytä vaipua epatoivoon!

Kirjoittaja toimii Kepan tiedottajana. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

Lisää tietoa aiheesta