Vieraskolumni
Maailma kylässä

Eiväthän nuoret tarvitse tavallista syvällisempää keskustelua mihinkään, eiväthän?

Pelkään, ettei nuoriso osaa tulevaisuudessa puhua muusta kuin päivän koululounaasta tai edellisiltaisesta lätkämatsista, kirjoittaa Nuorten Ääni -toimituksen Okko Alanne.
Okko Alanne
24.5.2017

Suunta on jo nähtävissä. Usein nuorten puheenaiheet rajoittuvat luokkatovereihin, opettajiin ja yllä mainittuihin.

Nuorten keskuudessa syvällisestä keskustelusta ja -ajattelusta on kuva, että sellainen on automaattisesti tylsää tai turhaa. Syy "filosofia on nörteille" -asenteeseen saattaa piillä siinä, että näin ajatteleva ei osaa keskustella syvällisesti, tai sitten hän kokee sen täysin tarpeettomana. Filosofointi saatetaan myös kokea ärsyttävänä ja näsäviisaana.

Nämä mielikuvat eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

Syvällinen keskustelu ja filosofointi ovat mielestäni antoisaa ja hauskaa. Antoisaa sen takia, että siinä oppii aina jotakin uutta. Hauskaa, koska siinä saa haastettua omat keskustelu- ja vuorovaikutustaidot äärimmilleen – ja joskus jopa vakuutettua vastapuolen jostakin asiasta.

Se on myös tärkeää. Kuvitellaan, että käyt kiihkeätä keskustelua jostakin tärkeästä aiheesta. Pian huomaat, että olet ajautunut keskustelemaan syvällisesti aivan eri asiasta kuin mistä aloititte. Keskustelukumppanisi saa sinut avaamaan silmäsi aivan eri näkökulmalle, mitä itse edustat.

* * *

Filosofisen keskustelun ei tarvitse ainakaan aluksi, jos koskaan, sisältää väittelyä tai jatkuvia puheenvuoroja elämän eksistentiaalisista kysymyksistä.

Filosofi Kai Alhanen on kirjoittanut kirjan "Dialogi demokratiassa", joka käsittelee syvällisen keskustelun merkitystä demokratialle. Koska kirjan aihe on lähellä kolumniaihettani, soitin Alhaselle ja kysyin muutaman kysymyksen syvällisestä keskustelusta ja sen merkityksestä nuorille.

"Erityisesti nuorilla on paljon kysymyksiä liittyen siihen, keitä he itse ovat ja mitä muut ihmiset ajattelevat maailmasta ja heistä", sanoo Alhanen.

"Jos ei osata keskustella, näihin kysymyksiin ei saada vastauksia."

Miten nuorille sitten pitäisi opettaa syvällistä keskustelua, jos he ajattelevat sitä valmiiksi ikävänä asiana?

Filosofiseen keskusteluun tutustuttamista ei pitäisi aloittaa hankalista aiheista, kuten minuudesta tai elämän tarkoituksesta, vaan helpoista ja turvallisista aiheista, kuten harrastuksista. Filosofisen keskustelun ei tarvitse ainakaan aluksi, jos koskaan, sisältää väittelyä tai jatkuvia puheenvuoroja elämän eksistentiaalisista kysymyksistä.

* * *

Syvällinen keskustelu ei ole turhaa. Saattaa olla, että sitä ei enää ajatella tarpeellisena, koska kaiken saa puhelimesta.

En tarkoita, että kaikkien pitäisi olla kiinnostuneita syvällisestä keskustelusta. Silti yleistä tietoisuutta sen tärkeydestä pitäisi lisätä. Samalla tarkoitus olisi saada yksilöitä kiinnostumaan siitä.

Tuntuu siltä, että syvällinen keskustelu on vähitellen katoamassa nuorison keskuudesta. Ajattelen itse, että isoin uhka on nuorten huono motivaatio sen harjoitteluun.

"Minä näen, että koska vietämme niin kauhean paljon aikaa kaikkien laitteiden parissa, kykymme käydä syvällistä keskustelua toistemme kanssa saattaa pahimmassa tapauksessa heikentyä. Laitteiden takia keskustelemme toistemme kanssa vähemmän", Alhanen sanoo.

Syvällinen keskustelu ei ole turhaa. Saattaa olla, että sitä ei enää ajatella tarpeellisena, koska kaiken saa puhelimesta.

Jos haluamme innostaa nuorisoa keskustelemaan syvällisesti, täytyy heille tuoda sen idea houkuttelevana esille. Loppu hoituu itsestään.

Nuorten Ääni -toimitus on mukana tekemässä juttuja Maailma kylässä -festivaalin ympäriltä. Maailma kylässä järjestetään Helsingissä 27-28.5.2017. Tutustu koko festivaalin ohjelmaan.