Vieraskolumni

Biopolttoaine ahmii viljaa kiihtyvää tahtia

Yhä suurempi osa ruokakasveista päätyy maastureiden tankkeihin Yhdysvalloissa, ja viljan hinnannousu kostautuu maailman köyhille.
Lester R. Brown
7.8.2006

IPS -- Yhdysvaltain maatalousministeriö ennustaa, että maailmassa käytetään tänä vuonna viljaa 20 miljoonaa tonnia viimevuotista enemmän. Siitä 14 miljoonaa tonnia uppoaa polttoainetuotantoon Yhdysvalloissa.

Polttoaineen kysynnän kasvulle ei näy rajoja. Yhden maastoauton tankin täyttämiseen tarvittava vilja ruokkisi yhden ihmisen vuoden ajan. Jos tankki täytetään kahden viikon välein, se ahmii vuodessa 26 ihmisen ruoat.

Sijoittajat ovat innostuneet biopolttoainebuumista, ja uusia etanolitislaamoja ja biodieseltehtaita sikiää koko ajan. Esimerkiksi Yhdysvallat on luvannut maksaa vuoteen 2010 asti etanolille tuotantotukea 0,40 euroa 3,8 litran gallonaa kohti.

Etanoliksi tislatun maissin määrä on USA:ssa kolminkertaistunut viidessä vuodessa 55 miljoonaan tonniin. Se on noin kuudesosa maissisadosta, mutta tyydyttää vain kolme prosenttia polttoaineen kysynnästä.

Maissivyöhykkeellä sijaitsevassa Iowan osavaltiossa toimii tai on perusteilla jo 55 etanolilaitosta. Jos kaikki hankkeet toteutuvat, ne imevät alueen koko maissintuotannon.

Maissirehun saatavuus ja hinnannousu huolestuttavat karjan- ja siipikarjankasvattajia. Lisäksi Yhdysvaltain kontolla on ollut 70 prosenttia maailman maissinviennistä, joten kotimaisen kysynnän kasvu voi jättää ulkomaiset ostajat nuolemaan näppejään.

***

Ruoka- ja energiatalouden raja hämärtyy, kun useimmat ravintokasvit, kuten vehnä, maissi, riisi, soijapapu ja sokeriruoko, voidaan muuttaa autojen polttoaineeksi.

Öljyn jatkaessa kallistumistaan etanolin ja biodieselin valmistus käy yhä kannattavammaksi. Öljyn hinnasta tulee samalla ruoan hinnan mittari: kasvit käytetään polttoaineeksi, jos se on tuottoisampaa kuin niiden myyminen elintarvikkeiksi.

Kasvipohjainen polttoainetuotanto on toistaiseksi keskittynyt Brasiliaan, Yhdysvaltoihin ja Länsi-Eurooppaan. Yhdysvallat ja Brasilia tuottivat kumpikin viime vuonna noin 16 miljardia litraa etanolia.

Brasilia on maailman suurin sokeriruo'on tuottaja ja viejä, mutta puolet sadosta tislataan nyt etanoliksi. Vaikka koko maailman sokerista muuntuu etanoliksi vasta kymmenesosa, sokerin hinta on kaksinkertaistunut.

Euroopan unioni valmisti viime vuonna noin kuusi miljardia litraa biopolttoainetta, josta yli puolet oli biodieseliä. Se tuotettiin kasviöljystä pääasiassa Saksassa ja Ranskassa. Etanolia tislasivat viljasta eniten Ranska, Espanja ja Saksa.

Eurooppalaiset margariininvalmistajat ovat pyytäneet Euroopan parlamentilta apua jouduttuaan kilpailemaan raaka-aineesta tuetun biodieselin tuottajien kanssa.

Aasiassa Kiina ja Intia rakentavat etanolitislaamoja. Kiina jalosti viime vuonna pari miljoonaa tonnia viljaa - maissia, vehnää ja riisiä - etanoliksi. Intiassa raaka-aineena on yleensä sokeriruoko.

Thaimaa tuottaa etanolia maniokista, kun taas Malesia ja Indonesia laajentavat öljypalmuviljelmiään. Malesia on on antanut luvan 32 uuden biodieselinjalostamon rakentamiselle, mutta jäädyttänyt jatkon arvioidakseen öljypalmun riittävyyden.

***

Biopolttoaineiden kysynnän kasvu osuu aikaan, jona maailman viljavarastot ovat pienimmät 34 vuoteen ja uusia ruokittavia syntyy 76 miljoonaa vuodessa.

Yksinkertaisesti ilmaistuna maailman yli 800 miljoonaa autonomistajaa ovat joutumassa vastakkain ruoan kuluttajien kanssa. Viljan hinnannousu näyttää väistämättömältä. Vehnän ja maissin hinta on viime kuukausina kohonnutkin viidenneksen.

Tilanne käy hengenvaaralliseksi maailman kahdelle miljardille köyhimmälle, jotka käyttävät ruokaan vähintään puolet tuloistaan. Nälkä voi puolestaan synnyttää poliittisia levottomuuksia köyhissä viljaa tuovissa maissa, kuten Indonesiassa, Egyptissä, Nigeriassa ja Meksikossa. Epävakaus saattaa horjuttaa koko maailman taloutta.

Öljypulaa voitaisiin biopolttoaineiden sijasta helpottaa muilla keinoilla, kuten autojen energiatehokkuuden nostolla ja julkisen liikenteen parantamisella.

Ihmisille ruoka on korvaamatonta, mutta autot liikkuvat muullakin, kuten vaikkapa tuulivoimalla tuotetulla sähköllä.


Kirjoittaja johtaa Earth Policy Institutea ja kuuluu maailman johtaviin kestävän kehityksen puolestapuhujiin.