Vieraskolumni

Aids pysäyttää ajattelemaan

Max von Bonsdorff
11.3.2002

LUSAKA -- Kaksi ystävääni kuoli hiljattain. Aidsiin kuoleminen on Sambiassa tabu, mutta kahden kolmekymppisen nuoren poismeno pitkän sairastelun jälkeen kertoo paljon traagisten tapahtumien taustoista.

Sukulaisten ja ystävien varhainen kuolema on arkipäivää monille sambialaisille. Me ulkomaalaisetkin joudumme kohtaamaan tämän todellisuuden, mikäli viivymme maassa tarpeeksi kauan. Arvoidaan, että 20 prosentilla sambialaisista aikuisista on HI-virus.

***

Aidsin myötä paljastuu, miten eriarvoisesti maailma kohtelee ihmisiä. Jos itse saisin tartunnan, pystyisin suomalaisen sosiaaliturvan ja palkkatason avulla saamaan lääkehoitoa, joka pitäisi minut hengissä ehkä eläkepäiviin saakka.

Sambiassa vain harvalla ihmisellä on samat mahdollisuudet. Aids-lääkkeistä ja niiden korkeista hinnoista on keskusteltu viime aikoina paljon. Hinnat ovat laskeneet ja halpoja kopiolääkkeitä saa entistä helpommin, mutta lääkehoito on edelleen vain harvojen etuoikeus.

Aids-lääkkeiden merkitys ulottuu muidenkin kuin tartunnan saaneiden elämään. Sambiassa toimivan YK:n aids-ohjelman johtaja Robert Ofusu-Barko on todennut, että lääkehoidon saatavuus helpottaisi merkittävästi ennaltaehkäisyä ja murtaisi aidsiin liittyviä tabuja.

***


Valistuksen lisääminen on tärkeää. Tässäkin suhteessa todellisuus kohtelee suomalaista ja sambialaista eri tavoin.

Suomessa saamme jo kouluissa tietää, kuinka aids leviää, millainen sairaus se on ja kuinka jokainen voi välttää tartunnan. Sambiassakin tieto on lisääntynyt huimasti, erityisesti nuorten keskuudessa. Silti täällä on edelleen paljon tehtävää.

Itse sain konkreettisen muistutuksen asiasta vieraillessani hiljattain Sambian luoteisprovinsissa, jossa olin tutustumassa paikallisen maaseutukoulun toimintaan. Keskustelimme kyläläisten kanssa kouluun liittyvistä asioista ja keskustelu sivusi myös aids-valistusta. Silloin eräs naisista avasi suunsa ja kysyi: "Mistä saisimme käsineitä, jotta voisimme hoitaa sairastuneita kyläläisiä?"

Lisäävätkö suuret valistuskampanjat oikeasti ihmisten tietoa aidsista ja vaikuttavatko ne seksuaaliseen käyttäytymiseen? Aids-tutkija Helen Epsteinin mielestä eivät. Hänen mielestään on tärkeämpää vahvistaa naisten oikeuksia ja auttaa miehiä pääsemään työttömyydestä ja köyhyydestä. Valoisamman tulevaisuuden takaaminen sekä koulutus- ja työmahdollisuuksien lisääminen ovat yksi merkittävimmistä keinoista, joilla voidaan ratkaista aids-ongelma.

***

Sambiassa vietetty vuosi on saanut minua näkemään, miltä todellisuus näyttää aids-tilastojen takana.

Ongelman ratkaiseminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Me voimme vastata haasteeseen vain yhdessä.