Uutinen

Zimbabwen vaalitulosta odotetaan ensi viikolla

Zimbabwen korkeimman oikeuden tuomari ilmoitti, että päätös maan presidentinvaalien pitkään pantattujen tulosten julkistamisesta annetaan viimeistään maanantaina 14.4. Tukea vallanvaihtoon haetaan naapurimaista.
Sanna Jäppinen
10.4.2008

Zimbabwen yleisvaalit käytiin 29. maaliskuuta. Parlamenttivaalien tulokset saatiin 2. huhtikuuta, ja voittajaksi selvisi oppositiossa ollut MDC-puolue (Movement for Democratic Change).

Presidentti Robert Mugabea tukevan Zanu-PF-puolueen hävittyä ensimmäisen kerran arvelut myös tyrannijohtajan kaatumisesta vahvistuivat, mutta presidentinvaalien tuloksia ei ole vieläkään julkistettu.

Oppositio on vedonnut maan korkeimpaan oikeuteen, jotta se määräisi maan vaalikomission (Zimbabwe Electoral Commission, ZEC) julkaisemaan välittömästi tulokset, kirjoittaa Afrique en Ligne -verkkolehti. Vaalikomissio on vaatinut tuomioistuinta torjumaan esityksen, sillä sen mukaan ääntenlaskenta on edelleen kesken.

Keskiviikkona 9. huhtikuuta korkeimman oikeuden tuomari kuitenkin ilmoitti, että "tietoisena asian kiireellisyydestä olen valmis antamaan tuomion asiasta maanantaina iltapäivällä", Mail & Guardian -lehti uutisoi.

Tukea naapureilta

Epävarmuuden riivaamassa maassa eletään nyt epävakaita aikoja. Mugaben kannattajat ovat esimerkiksi käynnistäneet uudestaan maan valkoisia maanviljelijöitä kohti suunnatut hyökkäykset.

MDC-puolue etsii tukea Mugaben suistamiseen valtaistuimelta myös naapurivaltioiden johtajilta.

"Toivomme, että Mugabea vaaditaan astumaan syrjään lauantaina pidettävässä Eteläisen Afrikan SADC:n huippukokouksessa", MDC:n pääsihteeri Tendai Biti totesi Mail & Guardianin mukaan. Huippukokous on kutsuttu koolle varta vasten puimaan Zimbabwen vaalien jälkimaininkeja.

Lisää tietoa aiheesta