Uutinen

Zimbabwen vaalitaisto liikkeelle

Ennakkosuosikki Robert Mugabe on saanut Zimbabwen vaaleissa haastajia - myös oman puolueensa sisältä. Oppositiolla ei kuitenkaan ole näissä maalisvaaleissa helppoa.
Esa Salminen
6.3.2008

Smakoni.com
Simba Makoni Entinen ministeri Simba Makoni haastaa maan isän

PEMBA - Zimbabwen yleisvaaleihin on aikaa kolme viikkoa. Ehdoton ennakkosuosikki, presidentiksi itseään kutsuva, mutta edelliset vaalit varastanut itsevaltias Robert Mugabe on pulassa, johon hän ei ole ennen joutunut. Osa hänen vanhoista kavereistaan on nimittäin siirtynyt tukemaan entistä lähipiirin nousukasta, Simba Makonia, 57.

Mugaben koneistoa vastaan voi olla vaikeaa voittaa vaaleja, mutta jo se, että puolueen rivit rakoilevat, on ennenkuulumatonta.

Simba Makoni on Mugaben entinen talousministeri. Hänet erotettiin pikaisesti valtaapitävästä Zanu-PF-puolueesta, kun hän ilmoitti asettuvansa ehdolle maan johtoon.

Makonia ovat seuranneet muutamat tärkeät Zanu-PF:n poliitikot, kuten politbyroon jäsen Dumiso Dabengwa ja puolueen yhdessä Mugaben kanssa perustanut Edgar Tekere.

Zimbabwen siirtomaavallan alta luotsanneen Mugaben näkemyksen mukaan taistelu kolonialismia vastaan ei ole koskaan päättynyt. Hänen mielestään myös Makonin ehdokkuus on Britannian juoni hajottaa ja hallita entistä alusmaataan.

"Britit ovat tunnistaneet liittolaisia Zanu-PF:n sisältä saadakseen puolueen rivit rakoilemaan, sillä he ovat ymmärtäneet, että valtapuolue on yhtenäinen, vallankumouksellinen vapautusliike, joka pitää tuhota sisältäpäin", Mugabe julisti puolueen lehden Heraldin mukaan vaalitilaisuudessa Manicalandissa aiemmin tällä viikolla.

Mugabea haastaa myös pääoppositiopuolue MDC:n (Movement for Democratic Change) johtaja Morgan Tsvangirai.

Tekstiviesteillä vaalivoittoon?

Voisi luulla, että opposition talousvoittoisella vaalikampanjalla olisi hyvä maaperä. Maan inflaatio rullaa sadantuhannen prosentin vauhdilla, ja suuri osa maatyöläisistä nojaa ruoka-apuun. Työttömyys on noin 80 prosenttia. Mugabe itse syyttää Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen kauppapakotteita maan ahdingosta. Pakotteet alkoivat vuoden 2002 vaaleista, jotka ulkopuoliset tarkkailijat tuomitsivat vilpillisiksi.

84-vuotiaalla maan isällä on edelleen käytössä vahva vaaliarsenaali: hyvin viritetty vilppikoneisto ja koko valtion kassa.

"Minä olen antanut ihmisille jotain konkreettista", Mugabe selitti televisiohaastattelussa, viitaten maataloustyökaluihin, traktoreihin ja härkävankkureihin, joita hän on jakanut ilmaiseksi vaalien alla osana maaseudun kehittämisohjelmaa. Mugaben vaalikampanjan avaustilaisuus - ja samalla hänen 84-vuotissyntympäivänsä - maksoi reilut 160 000 euroa.

Länsimaissa jo tätä pidettäisiin vaalivilppinä, mutta Afrikassa tapa on melko yleinen; istuva presidentti saa usein käyttää valtion varoja kenenkään kyselemättä.

Samaan aikaan mediassa uskottavimmalta vaikuttavalla haastajalla on ongelmia. Zimbabwen poliittinen ilmapiiri ja talouden romahdus näkyy Simba Makonin vaalivankkureiden huonona kuntona. Mail & Guardian -lehden mukaan häntä tukemaan lupautunut autovuokraamo oli vetänyt autonsa pois ja julisteita painanut kirjapaino valittanut paperin loppuneen. Vaalikampanjan käytössä olevissa autoissa ei taas ollut polttoainetta. Myös pankit ovat suhtautuneet nihkeästi vaalitilin avaamiseen pelätessään vaikeuksia valtapuolueen puolelta.

Tämä viittaisi siihen, että toisin kuin Mugabe liittolaisineen väittää, Yhdysvallat ja Britannia eivät ainakaan kovin avokätisesti tue Makonin kampanjaa.

Uusi aika on kuitenkin tuonut apua oppositiollekin. Sloganit ja pilapiirrokset piipittävät kännyköissä ympäri Zimbabwea, ja ainakin opposition kannalta tärkeän kaupunkiväestön keskuudessa viestit leviävät halvalla ja nopeasti.

"Etkö ole jo kärsinyt tarpeeksi? Morgan on ratkaisu", naputtelevat Tsvangirain kannattajat toisilleen. "Äänestä Simbaa", kehottavat taas Makonin joukot.

Poliisi on valmiina, jos Zimbabwe "tekee Keniat"

Kenian vaalien jälkeiset mellakat näyttävät nyt - kolme kuukautta myöhemmin - olevan lopuillaan. Jos afrikkalaisen vakauden mallimaan kansat lähtivät barrikadeille, niin kuinka todennäköistä on, että Afrikan viime aikojen merkittävimmän talousromahduksen köyhdyttämät zimbabwelaiset nostavat nyrkit pystyyn vaalien jälkeen?

Khaya Moyo, Zimbabwen lähettiläs Etelä-Afrikassa on "melko varma", ettei merkittäviä mellakoita synny. Tuliaseiden ja veisten kantaminen on jo kielletty, ja poliisille on annettu ohjeet käyttää tarvittaessa koviakin voimakeinoja mellakoitsijoiden taltuttamiseen.

Mail & Guardianin haastattelema Moyo kuitenkin sanoi, että jos valtapuolue häviää vaalit ja "Zimbabwe syttyy liekkeihin, silloin kaikki palavat, myös ne joilla on Yhdysvaltain dollareita tai Brittien puntia taskuissaan."

Lisää tietoa aiheesta