Uutinen

Zimbabwen talous romahtaa vuonna 2007?

Kuusi vuotta jatkunut negatiivinen talouskasvu ei voi jatkua loputtomiin ilman vakavia seurauksia.
Jukka Aronen
8.1.2007

Taloustieteilijät arvioivat viime viikon lopulla, että Zimbabwen talous lähestyy romahduspistettä vuonna 2007.

"Tilanne näyttää synkältä, koska useat talouden mittarit osoittavat heikkenemistä, eikä maassa näytä olevan tahtoa puuttua kehityksen suuntaan", totesi nimettömänä pysytellyt zimbabwelainen ekonomisti AllAfrica-uutispalvelun sivuilla.

Viimeisten kuuden vuoden aikana Zimbabwen talous on kutistunut puoleen.

Noin 80 prosentin työttömyyden ja kurjistuneen maataloustuotannon lisäksi maata koettelee maailman korkein inflaatioaste. Robert Mugaben hallinto on rahoittanut menojaan painamalla lisää seteleitä, mikä on johtanut vuotuiseen noin tuhannen prosentin hintojen nousuun.

Esimerkiksi kilo lihaa maksoi vielä joulukuussa 7 000 zimbabwen dollaria, kun siitä tammikuun alussa saa jo pulittaa vähintään 10 000 dollaria.

Talouden tila huononi oleellisesti vuonna 2000, kun Mugaben hallitus laittoi liikkeelle valkoihoisten omistamien maatilojen valtaushankkeen. Ruokatuotanto heikkeni, kun osaavia työn jatkajia ei löytynytkään riittävästi. Viime vuonna hallitus alkoi pyörtää päätöstään ja kutsua valkoisia viljelijöitä takaisin. Virallisen selityksen mukaan "karkoitetut vaativat itse päästä takaisin" ja "ymmärsivät hallituksen maareformin onnistuneen".

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan zimbabwelaisten naisten elinajanodote on nyt maailman alhaisin, vaivaiset 34 vuotta. Miesten luku on vain hieman korkeampi: 37 vuotta. Heikkoihin lukuihin vaikuttavat ennen kaikkea hiv/aids, ruuan puute ja terveydenhuollon resurssipula.

Kansalaisjärjestöt ahtaalla

Zimbabwen sisäministeri Cde Ignatius Chombo antoi muutama päivä sitten varoituksen muutamalle kansalaisjärjestölle, jotka ovat ilmeisesti järjestäneet koulutuksia maaseudulla paikallisille virkamiehille ilman valtion lupaa. Lain mukaan järjestöillä pitää olla hallituksen valtuutus toimintaansa, mikä on käytännössä jäädyttänyt kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

Järjestöjä syytetään muun muassa siitä, että ne ovat lahjoittaneet radioita, jakaneet hyvää hallintoa käsitteleviä pamfletteja, järjestäneet kapasiteetin vahvistamiseen tähtääviä työpajoja ja toimineet konsultteina uusille paikallishallinnon virkamiehille.

Chombon mukaan järjestöjen motiivina on ollut yksinomaan hallituksen toiminnan häiritseminen.

Kansalaisjärjestöt ovat vain osa puristuksissa olevaa kansalaisyhteiskuntaa. Myös poliittinen oppositio on ollut hyvin ahtaalla vuoden 2005 vaalitappion jälkeen. Tiedotusvälineiden toimintaa on rajoitettu kovalla kädellä. Arviolta 3,5 miljoonaa ihmistä on paennut maasta.

Toisaalta myös valtapuolue Zanu-PF:llä on vaikeuksia sisäisten ristiriitojen ja heikon taloudellisen tilanteen vuoksi. Valta on edelleen siirtynyt poliitikoilta armeijalle ja poliisille. Nimettömänä pysytellyt länsimainen diplomaatti totesi viime vuonna brittiläiselle The Guardian -lehdelle, että maassa on käynnissä sisäinen vallankaappaus, jossa koko julkinen hallinto on militarisoitu.

Robert Mugabe on hallinnut Zimbabwea vuodesta 1980 asti, jolloin valkoisten valta maassa päättyi. Pian 83 vuotta täyttävä itsevaltias on ilmoittanut hallitsevansa maata satavuotiaaksi saakka.

Seuraavat presidentinvaalit on tarkoitus pitää vuonna 2008 ja parlamenttivaalit vuonna 2010.

Lisää aiheesta