Uutinen

Zimbabwen oppositio yhä alakynnessä

Parlamenttivaalien alla Zimbabwen maaseutu on presidentti Mugaben kannattajien otteessa ja maan tiedotusvälineet avoimen puolueellisia.
Moyiga Nduru Sekai Ngara
28.3.2005

IPS -- Maaliskuun viimeisen päivän parlamenttivaalien alla zimbabwelaisten elämään ilmaantui jälleen uusi ongelma. Maalla alettiin pelätä kaupungissa asuvien sukulaisten vierailuja, sillä hallitseva puolue leimasi nämä opposition kätyreiksi.

"Erään maalaisnaisen setä tuli kaupungista käymään. Sedän lähdettyä hallitsevan Zanu-PF -puolueen aktivistit saapuivat tivaamaan vierailun syitä. Nainen pakotettiin vielä päällikön taloon lisäkuulusteluihin." Tapauksen kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) edustaja Tiseke Kasambala maaliskuun lopulla Johannesburgissa. Järjestön raportti kuvaa Zimbabwen vaalitaistelua "epätasaiseksi pelikentäksi".

Raportin laatineet Kasamba ja hänen kollegansa viettivät joulu- ja helmikuussa useita viikkoja Zimbabwessa haastatellen Zanun, opposition ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Presidentti Robert Mugaben johtaman Zanun vankinta kannatusaluetta on perinteisesti ollut maaseutu, ja äänet halutaan varmistaa nytkin vaikka pelottelemalla. Uhkailua ja pelottelua ovat joutuneet kokemaan monet opposition eli Demokraattisen muutoksen liikkeen (MDC) kannattajat myös kaupungeissa. Tarkkailijoiden mukaan uhkailu ja väkivalta on kuitenkin jäänyt nyt vähäisemmäksi kuin vuoden 2002 presidentinvaalien ja 2000 parlamenttivaalien alla. Zanun arvellaan uskovan, että voitto tulee vähemmälläkin. HRW moittii Zimbabwea opposition vaalityön vaikeuttamisesta ja ongelmista äänestäjien rekisteröinnissä.

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa toimivan FreeZim Support Group -järjestön mukaan vaaliluettelon 5,6 miljoonasta nimestä parisen miljoonaa herättää epäilyksiä.

Lisäksi 13 miljoonan asukkaan Zimbabwesta on lähtenyt ulkomaille jopa 3 miljoonaa ihmistä, joista saavat äänestää vain valtion palkolliset.

Oppositiolle mainostilaa muodon vuoksi

Vaalitaistelun vinoutumista on edistänyt puolueellinen tiedonvälitys. Mugaben hallitus on tosin väittänyt noudattavansa alueen valtioiden yhteistyöjärjestön (SADC) ohjeita demokraattisista vaaleista. Siksi oppositiolle annettiin loppumetreillä hiukan tilaa valtion omistamissa sähköisissä viestimissä.

MDC:n tiedottajan Paul Themba Nyathin mukaan ele on kosmeettinen, sillä television ja neljän radiokanavan ilmoitushinnat on nostettu pilviin. Samaan aikaan Zanun mainoksia tulvii kaikista tuuteista.

Koko sähköisten viestimien ohjelmisto uutisista alkaen on kallellaan Zanuun päin, Media Monitoring Project Zimbabwea edustava Nhlanhla Ngwenya muistuttaa.

Zanun vaalikampanjan avajaisista tuli neljä tuntia suoraa tv-lähetystä, jonka toimittajatkin oli puettu puolueen mainospaitoihin. MDC:n vaalikampanjalle taas omistettiin kaksi minuuttia uutisaikaa, hän kertoo.

Ainoa riippumaton päivälehti, Daily News, kiellettiin jo 2003, joten opposition näkemyksiä voi lukea vain muutamista viikkolehdistä.

Zimbabwen kansalaisjärjestöjä yhdistävän vaalitukiverkoston edustaja Rindai Chipfunda arvioi, että painetun sanan rooli vaalitaistelussa on joka tapauksessa toissijainen.

"Kaupunkilaiset muodostavat vain 30 prosenttia äänestäjäkunnasta, ja ainoa maalaisväestön tavoittava media on radio", hän sanoo.

Mugabe on johtanut Zimbabwea siitä asti, kun maa vuonna 1980 itsenäistyi. Kovat otteet ja epäonnistunut maauudistus ovat ajaneet maan kansainväliseen eristykseen ja vararikon partaalle.

 

Lisää tietoa aiheesta