Uutinen

Zimbabwen alamäki jyrkkenee

Zimbabwen hallitus ja oppositio käyvät vihdoin kulissien takana kauan odotettuja neuvotteluja.
Moyiga Nduru
16.7.2007

IPS -- Zimbabwen hallituksen ja opposition tulehtuneessa kiistassa on vihdoin nähtävissä pientä valonpilkahdusta. Medialähteiden mukaan Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki johtaa salaisia neuvotteluja osapuolten välillä. Tarkoitus on sopia ensi vuoden presidentinvaalien pelisäännöistä. Edellisiä presidentinvaaleja 2002 EU ja Yhdysvallat pitivät vilpillisinä.

Opposition Demokraattisen muutoksen liike (MDC) on neuvotteluissa jakaantuneena. Puolue hajosi kahtia muutama vuosi sitten parlamentin äänestyksestä nousseen kiistan vuoksi.

Zimbabwen kansalaisyhteiskunta ei ole näihin salaisiin neuvotteluihin tyytyväinen.

"Olemme kuulleet, että he tapaavat Pretoriassa. Mutta emme tiedä, minkälaisiin kompromisseihin MDC on valmis. Puolue meni kaikessa hiljaisuudessa nopeasti neuvotteluihin kysymättä perusväkensä näkemyksiä", Crisis in Zimbabwe -kansalaisjärjestön Etelä-Afrikan-osaston koordinaattori Nicholas Mkaronda sanoo.

Kysyttäessä onko hän optimistinen tämän eteläisen Afrikan kehitysjärjestön SADC:n aloitteen suhteen Mkaronda vastaa: "Täytyy toivoa".

Vilja-aitan maataloustuotanto romahtanut

Zimbabwe on ollut viime vuodet syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Sen taustalla on vuonna 2000 aloitettu maareformi, jossa lähes kaikkien 4000 valkoisen suurtilallisen maat on jaettu mustille. Maan uusjako on johtanut maataloustuotannon romahdukseen maassa, jota aikoinaan kutsuttiin eteläisen Afrikan vilja-aitaksi.

Zimbabwen keskuspankin mukaan inflaatio on 4500 prosenttia eli maailmanennätystasoa. Epävirallisten arvioiden mukaan se on 10 000 prosenttia.

Itsevaltaisesti hallitseva presidentti Robert Mugabe vastasi tähän käskemällä leikata vähittäishinnat puoleen. Kaikki tärkeimmät perushyödykkeet kuten maissijauho, ruokaöljy, suola ja sokeri ovat kadonneet kauppojen hyllyiltä mustaan pörssiin. Siellä niiden hinnat ovat kolminkertaiset.

"Ilmeisesti Mugabe yrittää tehdä vaikutuksen äänestäjiin ensi vuoden vaaleja ajatellen, mutta valitettavasti hänen temppunsa ei onnistunut", MDC:n nuorisoaktivisti Ken Tandare sanoo.

Zimbabwelainen poliittinen tarkkailija ja tutkija Brian Raftopoulos ei usko hintaleikkausten helpottavan tavaran puutetta.

"Talous on umpikujassa. Se tulee vaikuttamaan koko eteläiseen Afrikkaan, erityisesti Etelä-Afrikkaan."

Yli 1 300 supermarketin omistajaa ja johtajaa on pidätetty, kun he ovat kieltäytyneet myymästä tavaraa puoleen hintaan.

Talouskriisi pakottaa zimbabwelaiset epätoivoisiin toimiin.

"Vartijat joutuvat asumaan työpaikoillaan. Heillä ei ole varaa 100 000 Zimbabwen dollarin (50 senttiä) bussimatkoihin, kun heidän palkkansa on 1,5 miljoonaa Zimbabwen dollaria (8 euroa) kuussa", Christian Alliance of Zimbabwe -järjestön Jonah Gokova sanoo.

Ihmisoikeustilanne on hälyttävä

Talouskriisi koettelee myös korkeasti koulutettuja.

Zimbabwen ihmisoikeuslakimiesten toiminnanjohtaja Arnold Tsunga kertoo, että lakimiehet ansaitsevat noin 50 euroa kuussa. Heillä ei ole varaa autoon, vaan heidän on herättävä viideltä aamulla jonottaakseen paikkaa täpötäysiin busseihin.

Sekä tavallista kansaa että korkeasti koulutettuja on paennut sankoin joukoin ulkomaille. Puolet lääkäreistä ja sairaanhoitajista on lähtenyt maasta. 80 prosenttia aikuisväestöstä on ilman työtä.

Katolista kirkkoa lähellä olevan Solidarity Trust -järjestön mukaan poliittista oppositiota vainotaan ja ihmisoikeustilanne on hälyttävä.

Järjestö haastatteli 414:ää opposition aktivistia, joista 30 prosenttia ilmoitti, että heitä oli kidutettu kevään 2007 aikana. Järjestön mukaan tämä on vain jäävuoren huippu. Myös tavallisten rikollisten kiduttaminen on yleistä.

"Talouden nopea alamäki ja valtion vastaaminen turvautumalla käskyvaltaan osoittavat, että hallitus ei tunne vastuuta kansalaisistaan eikä sillä ole mitään kattavaa suunnitelmaa Zimbabwen johdattamiseksi ulos syvenevästä kriisistä", katolinen arkkipiispa Pius Ncube sanoo.