Uutinen

Zimbabwelaisilla ei ole varaa käydä töissä

Kiihtyvä inflaatio uhkaa tehdä työssäkäynnistä mahdotonta kohoavien matkakulujen vuoksi.
Ephraim Nsingo
20.10.2008

IPS -- Zimbabwen hyperinflaation laukka kiihtyy, ja sen arvioitiin yltäneen lokakuun alkupuolella 231 miljoonaan prosenttiin.

Ilmiöön liittyvä matkakulujen kasvaminen kurittaat niin työntekijöitä kuin yrittäjiäkin. Yksi hankaluuksissa olevista työnantajista on kampaamoyrittäjä Barbara Taruvona, jonka käteiskassaan ei kerry tarpeeksi rahaa edes työntekijöiden päivittäisiin matkakuluihin.

"Ennen matkaraha annettiin kerran viikossa, mutta hintojen muuttuessa päivittäin rahaa on jaettava joka päivä. Välillä en tahdo saada kokoon kylliksi käteistä työntekijöiden kotimatkaa ja seuraavan aamun töihin tuloa varten", Taruvona kertoo.

Muut työnantajat painivat saman pulman kanssa. Lokakuun 10. päivä bussilippu keskustasta Hararen runsasväkisimpiin lähiöihin maksoi 7 000 Zimbabwen dollaria eli noin 0,44 euroa epävirallisen vaihtokurssin mukaan. Samaan aikaan yritykset saivat nostaa pankista käteistä vain 10 000 Zimbabwen dollaria päivässä.

"Raha riittää tuskin yhden ihmisen matkakuluihin", kuvaa Taruvona, joka työllistää 13 kampaajaa, 8 parturia ja 3 toimistotyötekijää.

Hänen mukaansa ongelmaa pahentaa se, että useimmat asiakkaat maksavat sekillä, jonka vaihtaminen rahaksi vie päiväkausia.

"Yritän pärjätä sillä, mitä muutamat käteisasiakkaat maksavat, mutta jos tilanne jatkuu, voin joutua sulkemaan liikkeen."

Yöt töissä vai ei ollenkaan?

Liikennöitsijät perustelevat alati nousevia taksojaan kohoavilla polttoainekuluilla.

"Matkakulujen kohoaminen on vain yksi oire maatamme koettelevasta kriisistä. Ellei todellista ongelmaa ratkaista, se kostautuu pahimmin työmatkalaisille", hararelainen liikennöitsijä Taona Zinumwe sanoo.

Osa ihmisistä joutuu jo nyt yöpymään työpaikallaan, koska bussit eivät enää aja etäisimmille asuinalueille.

Toisaalta työviikko voi myös kutistua yhteen päivään, kun matkarahoja ei ole. Zimbabwen keskusammattijärjestön puheenjohtaja Lovemore Matombo varoittaakin, että työmatkojen vaikeutuminen heikentää tuottavuutta.

"Jotkut työntekijät käyttävät matkoihin enemmän rahaa kuin saavat kuun lopussa palkkaa. Moni haluaisi säilyttää työpaikkansa, mutta olosuhteet estävät töihin tulon", Matombo kertoo.

Työmatkojen vaikeutuminen heijastuu koko yhteiskuntaan, jonka kansalaisista jo nyt 80 prosenttia on vailla työtä.

"Opettajat eivät voi enää käydä töissä. Palkka ei riitä edes matkaan pankkiin sitä nostamaan, joten opettajat istuvat kotona tyhjän panttina", sanoo Takavafira Zhou, joka johtaa taisteluhenkistä Zimbabwen edistyksellisten opettajien liittoa.