Uutinen

Zimbabwe politikoi nälällä

Jopa kuusi miljoonaa zimbabwelaista on vailla ruoka-apua. Hallitus kielsi ruoka-avun jakamisen väittäen järjestöjen tukevan oppositiota.
Ephraim Nsingo
23.6.2008

IPS –- Isoäiti Gogo Lethiwe Ncube, 66, puhkeaa hymyyn nähdessään kuorma-auton lähestyvän kotikyläänsä Avocaa Zimbabwen eteläisessä Matabelemaassa.

Ncuben hymy hyytyy kuitenkin äkkiä, kun hän huomaat, että autosta puuttuu pitkä radioantenni. Sellainen nimittäin mahdollistaa ruoka-avun kuljettajien keskinäisen yhteydenpidon.

Naapuri valistaa Ncubea siitä, ettei antenniautoja ole odotettavissa kylään ennen kesäkuun 27. päivän vaaleja, sillä hallitus on määrännyt niin.

Ncube menee ensin hiljaiseksi, mutta puhkeaa sitten epäuskoiseen puhetulvaan: ”Siitä on yli kuukausi, kun saimme viimeksi ruokatarvikkeita World Visionilta. Heidän pitäisi saapua millä hetkellä hyvänsä. Jos he eivät tule, minä kuolen. Kuka antaa minulle ruokaa? Miten ruokin kolme lapsenlastani?”

Asukkaat ruoka-avun varassa

Ncuben elätettävänä on kolme alle kymmenvuotiasta lasta, joiden äiti ja isä kuolivat aidsiin kuukauden välein kolme vuotta sitten. Nuorimmainen sairastaa Ncuben mukaan ”samaa tautia, joka vei poikani ja hänen vaimonsa”.

Ncube ja muut kuivuuden koetteleman eteläisen Matabelemaan asukkaat ovat jääneet ilman ruoka-apua, koska hallitus kielsi avustusjärjestöjen toiminnan kentällä. Kielto koskee muun muassa YK:n alaista Maailman ruokaohjelmaa (WFP), Care Internationalia ja World Visionia.

Seudun väki on viime vuosina pysynyt hengissä ruoka-avun ansiosta. Taloutta kohti on jaettu kuukausittain 50 kiloa maissia, 25 kiloa ohraa, 2 litraa ruokaöljyä, 5 kiloa papuja ja puoli kiloa suolaa.

Useimmat työikäiset ja -kykyiset avocalaiset ovat lähteneet yrittämään kullanhuuhdontaa Insiza- tai Umzingwanejoelle, joille on matkaa 25 ja 40 kilometriä. Toiset ovat siirtyneet Etelä-Afrikan puolelle työnhakuun, ja loput kituuttavat avun varassa.

WFP:n mukaan ruoka-apua tarvitsi viime vuonna neljä miljoonaa zimbabwelaista ja luku on nousussa, koska viimeisin sato jäi kehnoksi. Ihmisoikeuksien palauttamista vaativa ROHR-järjestö arvioi avuntarvitsijoiden määräksi jo kuusi miljoonaa eli liki puolet väestöstä.

"Järjestöt opposition asialla"

Zimbabwen työ- ja sosiaaliministeri Nicholas Goche ilmoitti 4. kesäkuuta, että joukko avustusjärjestöjä rikkoo sääntöjä, joten kaikki kenttäoperaatiot lopetetaan toistaiseksi. Goche syytti järjestöjä kampanjoinnista opposition hyväksi.

Presidentinvaalien toisella kierroksella 27. kesäkuuta piti olla vastakkain istuvan presidentin Robert Mugaben ja Demokraattisen muutoksen liikkeen (MDC) johtajan Morgan Tsvangirain.

Tsvangirai ilmoitti kuitenkin sunnuntaina 22. päivä vetäytyvänsä kisasta, koska hän ei halua kannattajiensa joutuvan äänestämään henkensä kaupalla.

Zimbabwen koti- ja ulkomaisten kansalaisjärjestöjen liitto Nango vakuuttaa, että järjestöjen omat säännöt kieltävät niiltä politikoinnin.

Ministeri Goche pysyy tiukkana IPS:n haastattelussa: ”Jotkut järjestöt hyödynsivät kansamme ahdinkoa kampanjoidakseen opposition hyväksi. Ei ole totta, että maaseudulla nähdään nälkää. Itse asiassa tilanne on kohentunut, koska hallitus hoitaa ruoan jakelun omien kanaviensa kautta.”

Ruokaa jakavat nyt perinteiset päälliköt. Opposition ja avustusjärjestöjen mukaan he ovat enimmäkseen hallitsevan Zanu-PF-puolueen kannattajia.

MDC:n tiedottaja Nelson Chamisa sanoo puolueellaan olevan kiistatonta näyttöä siitä, että Zanu-PF antaa ruokaa vain omille kannattajilleen.

”Meidän kannattajamme pakotetaan tuomitsemaan MDC ennen kuin he voivat saada apua”, hän kertoo.

ROHRin varapuheenjohtaja Stendrick Zvorwadza pitää avustusjärjestöjen toiminnan kieltämistä hallituksen laittomana yrityksenä tukkia toisinajattelevien suut.

Zworwadza muistuttaa, että Zanu-PF:n väki on häätänyt tuhansia kodeistaan ja polttanut taloja tuhoten ihmisten elinehdot.

Järjestöjen työn estäminen rankaisee hänen mukaansa myös aids-potilaita, jotka saivat niiltä lääkityksensä. Noin joka viides 15-49-vuotias zimbabwelainen kantaa hi-virusta.

Lisää tietoa aiheesta