Uutinen

Zimbabwe ei suostu vähiten kehittyneeksi

Poliittisen ja taloudellisen kriisin kurimuksessa elävä Zimbabwe on torjunut YK:n ehdotuksen luokituksensa alentamisesta kaikkien köyhimpien maiden kastiin.
Thalif Deen
20.6.2006

IPS -- Maailman kehitysmaista 50 luokitellaan nyt vähiten kehittyneiksi eli LDC-valtioiksi, ja niistä 34 sijaitsee Afrikassa. Kun luokka 1971 perustettiin, siihen tuli 25 maata. Botswana on toistaiseksi ainoa valtio, joka on onnistunut nousemaan sieltä seuraavaan luokkaan. Siihen kuuluvaa maajoukkoa kutsutaan yleisesti kehitysmaiksi.

YK:n kehityspoliittinen komitea katsoo, että Zimbabwe kuuluisi nykyisin LDC-maihin. Päätöstä ei kuitenkaan voida tehdä ilman asianomaisen valtion suostumusta.

LDC-asema tuo valtioille tiettyjä etuja, kuten lisää kehitysapua sekä oikeuden viedä tuotteitaan ilman tullimaksuja ja kiintiöitä.

Eräs afrikkalainen YK-diplomaatti sanoo ymmärtävänsä Zimbabwen torjuvan asenteen, koska jotkut maat pitävät LDC-asemaa osoituksena maan talouspolitiikan epäonnistumisesta.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe kieltäytyy tunnustamasta mitään epäonnistumisia. Hän syyttää maansa talouskriisistä Euroopan unionin pakotteita, joilla vastattiin Zimbabwen päätökseen valkoisten suurmaatilojen uusjaosta.

YK haluaisi Zimbabwen ohella siirtää pohjakastiin myös Papua-Uuden-Guinean, mutta valtio ei ole vielä vastannut ehdotukseen. Päiväntasaajan Guinea, Kiribati, Tuvalu ja Vanuatu sen sijaan on arvioitu kykeneviksi nousemaan LDC-luokasta kehitysmaiksi.

International Crisis Group kertoo tuoreessa raportissaan, että Zimbabwen virallinen inflaatio ylitti huhtikuussa tuhat prosenttia. Zimbabwelaisista on köyhiä 90 prosenttia ja työttömiä 85 prosenttia. Neljä miljoonaa ihmistä kituu ruoka-avun varassa, ja tuhansia kuolee joka kuukausi hiv/aidsin ja aliravitsemuksen seurauksena.

Ulkomailla asuvien zimbabwelaisten yhdistyksen edustaja Ralph Black kannattaa maansa LDC-luokitusta ja uskoo, että lisääntyvä apu vahvistaisi Mugabea vastustavia kansalaispiirejä.