Uutinen

Ystävyysseuroilta viedään rahat

Valtiovarainministeriö on ehdottanut leikkaavansa ystävyyseurojen tukea 2,5 miljoonasta eurosta 1 175 000 euroon.
Ilona Niinikangas
18.10.2006

 

Suomessa on noin sata ystävyysseuraa. Monet niistä harjoittavat kulttuurivaihtoa ja auttavat maahanmuuttajia integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ystävyyseurojen valtionapua ollaan nyt vähentämässä. Valtiovarainministeriö on ehdottanut leikkaavansa ystävyyseurojen tukea 2,5 miljoonasta eurosta 1 175 000 euroon. Rahan puute vaikeuttaa tuntuvasti yhdistysten toimintaa.

"Ystävyysseurat tekevät näkyvää ja monipuolista työtä. Ne järjestävät näyttelyitä, tuovat kansainvälisiä vieraita ja toimivat yhdessä esimerkiksi ministeriöiden, koulujen ja lastentarhojen kanssa", kertoo kansainvälisyyskasvatusverkoston koordinaattori Pauliina Saares Kepasta.

Hänen mielestään tukien leikkaukset kertovat ikävällä tavalla asenneilmapiiristä, jossa kulttuurivaihtoa ei pidetä tärkeänä.

Henkilökohtaiset suhteet tärkeitä

"Ystävyysseuroihin kuuluvilla ihmisillä on vahvat siteet Etelään. Yhdistykset tuovat toiminnassa esille positiivisia puolia aiheista, jotka usein jäävät negatiivisten uutisten peittoon", Saares toteaa.

Tukien leikkaukset vaikuttavat esimerkiksi Suomi-Tansania-seuran suunnitteilla olevaan kulttuurivaihtoprojektiin. Seuran puheenjohtajan Raimo Harjulan mielestä ystävyysseurojen rahoituksen vähentäminen on ristiriidassa ulkoministeriön uuden kansalaisjärjestölinjauksen kanssa.

"Linjauksessa luvataan, että pienten ja keskisuurten järjestöjen asemaan on tulossa parannuksia. Nyt kuitenkin käy niin, että toinen käsi antaa ja toinen ottaa. Ja molemmat ovat valtion budjetista", Harjula ihmettelee.

Kepan jäsenjärjestöihin kuuluu 31 ystävyysseuraa. Kepa tuomitsi tukien leikkaukset lausunnossaan, jonka se lähetti 16.10. eduskunnan sivistysvaliokunnalle.

Lisää tietoa aiheesta