Uutinen

Ylityspäivä: luonnonvarat loppuivat tänään

Ihmiskunta käyttää vuodesta toiseen enemmän luonnonvaroja kuin luonto tuottaa uusia. Tuore selvitys osoittaa, että "ylityspäivä" siirtyy vuosi vuodelta aiemmaksi.
Esa Salminen
9.10.2006

Lokakuun 9. päivä olemme käyttäneet kaikki ne luonnonvarat, joihin ympäristön vuosittainen kantokyky riittää. Näin todetaan Global Footprintin ja New Economic Foundationin yhteisessä tutkimuksessa, joka julkaistiin "ylityspäivänä".

Laskelmat pohjaavat Global Footprint -järjestön tutkimuksiin eri valtioiden "ekologisesta jalanjäljestä", eli siitä, kuinka paljon maa- ja meripinta-alaa tarvitaan kulutustavaroiden ja palveluiden tuottamiseen sekä jätteiden ja päästöjen käsittelyyn. Ylityspäivä on se päivä, jolloin maailmanlaajuinen jalanjälki ylittää vuosittaisen kantokyvyn.

"Ihmiskunta elää ekologisella luottokortilla ja voi maksaa luoton takaisin vain maapallon ekologisille varoilla", sanoo Global Footprint -järjestön johtaja Mathis Wackernagel. "Koska näin voidaan tehdä vain vähän aikaa, johtaa ylitys vääjäämättä metsien, valtamerten ja viljelysmaiden hupenemiseen."

Kulutuksen kasvaessa ylityspäivä koittaa yhä aiemmin. Ensimmäistä ylityspäivää vietettiin 19. joulukuuta 1987.

Global Footprint -järjestön kumppaneita Suomessa ovat joensuulainen ENO-verkkokoulu ja ympäristöministeriö.

Lisää tietoa aiheesta

  • Kestävän kehityksen verkkokoulu ENO