Uutinen

Yli 30 000 mosambikilaista paennut Etelä-Afrikasta

Etelä-Afrikka on työpaikoillaan ja investoinneillaan pyörittänyt Mosambikin eteläosien taloutta vuosikymmeniä. Kymmenet tuhannet ovat nyt palanneet takaisin kotiin väkivaltaisuuksien pelossa.
Esa Salminen
30.5.2008

PEMBA -- Etelä-Afrikan mellakat ovat olleet suurin puheenaihe Mosambikissa viime viikot. Yli viisikymmentätuhatta mosambikilaista työskentelee säännöllisesti maan etelärajan takaisissa kaivoksissa, minkä lisäksi kymmenet tuhannet ovat kautta aikain muuttaneet Johannesburgin, Pretorian ja Durbanin köyhille alueille paremman elämän ja työn toivossa.

Nyt 23 heistä on kuollut, ja suurin osa haluaa palata. 32 000 mosambikilaista on jo tullut kotiin, ja lehtitietojen mukaan yli 10 000 odottaa kuljetusta. Yhteensä yli 100 000 ulkomaalaista on joutunut pakenemaan kodeistaan eri puolilla Etelä-Afrikkaa, kun työttömyyden, köyhyyden ja ulkomaalaisvihan raastamat jengit ovat piesseet ja murhanneet naapureitaan.

Mosambikin toinen ulkoministeri Henrique Banze muistutti tiedotustilaisuudessa 27. toukokuuta, että sen lisäksi, että hallitus pyrkii tarjoamaan paluumuuttajille ruokaa, kuljetuksen ja väliaikaisen majapaikan, he tarvitsevat myös psykologista tukea. Monet heistä ovat menettäneet koko omaisuutensa ja nähneet julmia tekoja.

Magazine Independenten haastattelemat Fátima Gossa ja Atália Langa olivat kolmen vuoden jälkeen päättäneet palata kotimaahansa. He olivat nähneet talojensa palavan. Päällään olevat vaatteet he olivat saaneet lahjoituksena Bosburgin kaupunkiin perustetulla pakolaisleirillä.

"Minulla on kolme lasta. Menin Etelä-Afrikkaan vuonna 2005, ja siellä oli kaikki hyvin, sillä myin tomaatteja", Fátima Cossa sanoi itkien Independenten toimittajalle.

"Nyt on tärkeää turvata näiden mosambikilaisten fyysisen turvallisuuden lisäksi myös psykososiaalinen terveys. Monet maanmiehistämme ovat paenneet väkivaltaa, ja nähneet sitä, kuten me olemme mediasta nähneet", ministeri Banze sanoi.

Mosambikin hallituksella on käytössä sadan miljoonan dollarin puskuriraha, joka tulee kansallisen katastrofiviraston kirstuista. Mosambikissa spekuloidaan nyt, mitä kymmenien tuhansien työttömien ja rahattomien paluu merkitsee Mosambikille. Etelä-Afrikasta on ennen tuotu ja lähetetty palkkashekkejä. Nyt rajan yli tulvii traumatisoituneita ja epätoivoisia ihmisiä.

Lisää tietoa aiheesta