Uutinen

YK:n yritysyhteistyö herättää arvostelua

Britannian pääministerin isännöi yrityksiä köyhyyden vähentämistyöhön innostava kokousta. Britannialainen War on Want -järjestö tyrmää yritysten lupaukset kyyniseksi pr-tempuksi.
Eeva Eronen
7.5.2008

Ylikansalliset yhtiöt, esimerkiksi Coca-Cola, Microsoft ja Vodaphone, aikovat ottaa osaa köyhyyden vastaiseen taisteluun. Ne esittelivät aikomuksiaan ja jo aloitettuja toimintoja tiistaina 6. toukokuuta YK:n kehitysohjelma UNDP:n ja Britannian pääministerin Gordon Brownin isännöimässä kokouksessa. Mukana oli johtajia yli 80 ylikansallisesta yhtiöstä.

Uusien aloitteiden odotetaan luovan tuhansia työpaikkoja ja parantavan miljoonien köyhien ihmisten elämää Afrikassa ja Aasiassa, YK:n uutispalvelu arvioi. Tiedotteessa ei eritelty, millaisista aloitteista on kysymys.

 

"Innovatiiviset yritysjohtajat, niin Etelästä kuin Pohjoisestakin, ovat muuttamassa tapoja, joilla monet yritykset toimivat. Ne laajentavat perinteisiä toiminnan muotoja ja keskittyvät myös niiden tarpeisiin, jotka on suljettu pois globaaleilta markkinoilta", johtaja Kermal Dervis UNDP:stä sanoi.

Dervisin mukaansa yksityinen sektori on "yksi suurimmista hyödyntämättömistä resursseista" köyhyyden vastaisessa taistelussa. Kokous on osa YK:n ponnisteluja vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

"Kyynistä suhdetoimintaa"

Yritysten hyväntahtoisuus herätti epäuskoa kansalaisjärjestökentässä. Köyhyyden vähentämiseksi toimivan brittiläisen kansalaisjärjestön War on Wantin johtaja John Hillary arvosteli tilaisuutta "kyyniseksi suhdetoiminnaksi".

"Sen sijaan että Gordon Brown vaatisi näitä yrityksiä vastuuseen niiden teoista, hän antaa niiden esitellä itsensä liittolaisina köyhyyden vastaisessa taistelussa", Hillary latasi.

War on Wantin mukaan osa mukana olevista firmoista - esimerkiksi Coca-Cola ja Wal-Mart - ovat itse edistäneet köyhyyttä ja polkeneet ihmisoikeuksia kehitysmaissa.

Coca-Cola on esimerkiksi saastuttanut maatalousmaata ja käyttänyt häikäilemättä köyhien viljelijöiden tarkoitettuja vesivaroja Intiassa sekä El Salvadorissa, järjestö syyttää.

War on Want arvostelee myös sitä, että viranomaisten mukaan mukana olevien yritysten aiempaa toimintaa ei ole tutkittu köyhyyden vähentämisen kannalta. Yhtiöiden tulevan toiminnan vaikutuksien mittaamiseenkaan ei ole olemassa välineitä.

 

Lisää tietoa aiheesta