Uutinen

YK:n väestöraportti: Nuorten seksuaaliterveys keskipisteessä

YK:n väestörahasto UNFPA julkaisi tänään vuosiraporttinsa. Pääviestinä on, että satsaukset nuorten koulutukseen ja terveyteen vaikuttavat ratkaisevasti koko maailman kehityksen suuntaan.
Sanna Jäppinen
7.10.2003

Maailman väestöstä lähes puolet, yli kolme miljardia, on alle 25-vuotiaita. Heistä noin 90 prosenttia asuu kehitysmaissa. YK:n raportissa huomautetaan, että harvassa maassa nuorten erityistarpeet ja -oikeudet otetaan kuitenkaan käytännössä huomioon.

Seksuuaali- ja lisääntymisterveys on ihmisoikeus, ja sen merkitys korostuu nuoruusiässä – silloin kerätään koko elämää leimaavia kokemuksia niin ihmissuhteista kuin seksistäkin.Vaikuttamistyötä seksuaaliasioiden parissa vaikeuttavat aiheeseen liittyvät tabut ja avoimen keskustelun puute. Erityisesti nuorten esiaviollisesta seksistä vaietaan, vaikka samalla sukupuolitaudit leviävät ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen väkivalta rehottaa.

Monet kehitysyhteistyöprojektit panostavat kyllä ehkäisyvalistukseen ja perhesuunnitteluun, mutta kohderyhmänä ovat useimmiten naimisissa olevat naiset. Suomenkielisen raportin julkistamistilaisuudessa Pirkko Kiviluoto Väestöliitosta totesikin, että nyt tarvitaan erityisesti nuorille suunnattuja seksuaaliterveyskampanjoita ja -opastusta.

"Meksikossa aloitettiin jo 1980-luvulla edelleen jatkuva ”Gente Joven” -kampanja, jossa myös suomalaiset ovat mukana. Käynnistäminen oli todella vaikeaa konservatiivisessa, katolisessa maassa, mutta tuloksia on saatu. Myös Nepalissa vasta vuoden pyörinyt, nuorisolle suunnattu seksuaaliterveyskampanja on jo nyt antanut rohkaisevia merkkejä."

Julkistamistilaisuudessa oli paikalla seksuaalivalistusta käytännössä toteuttava Inviolata Mmbwavi Keniasta. "Sain hiv-tartunnan 19-vuotiaana. Tuska, syrjintä ja yksinäisyys ajoivat minut aktivistiksi, kertomaan muille nuorille, miten tartunnan voi välttää."

Hiv/aids onkin nykyään selkeästi nuorten tauti: noin puolet viidestä miljoonasta vuosittaisesta tartunnasta on 15-24-vuotiailla.

Paitsi seksuaalivalistusta nuorille, pyrkii Mmbwavi tekemään asennekasvatusta laajemminkin yhteiskunnassa. "Tartunta ei ole kenenkään toive, eikä se saisi johtaa yhteisöstä eristämiseen. Yksi syy afrikkalaisten erittäin torjuvaan suhtautumiseen hiv/aids-potilaita kohtaan johtuu lääkkeiden puutteesta. Kun toivoa paranemisesta ei ole, merkitsee sairastuminen varmaa kuolemantuomiota."

"Pahin tauti onkin köyhyys. Jos ihmisellä on nälkä, hän alistuu suojaamattomaan seksiin saadakseen ruokaa, vaikka olisi kuinka tietoinen vaaroista", Mmbwavi muistutti.