Uutinen

YK:n lahjusskandaali varjostaa huippukokousta

Irakin ja YK:n välillä toimineen Ruokaa öljystä -ohjelman entistä johtajaa epäillään lahjusten vastaanottamisesta Irakin hallinnolta. Skandaali uhkaa jättää varjoonsa YK:n syyskuisen huippukokouksen
Sanna Jäppinen
8.8.2005

Vuosina 1996-2003 Irakin ja YK:n välillä toimineen Ruokaa öljystä -ohjelman entistä johtajaa, 40-vuotisen YK-uran tehnyttä Benon Sevania epäillään noin 120 000 euron suuruisten lahjusten vastaanottamisesta Irakin hallinnolta. Ohjelmaan on liittynyt myös muita väärinkäytöksiä, todetaan YK:n asettaman riippumattoman tutkintavaliokunnan raportissa.

Raportti esittää myös pääsihteeri Kofi Annanin huonossa valossa. Hänen sanotaan tienneen tarjouskilpailun voittaneessa sveitsiläisfirmassa työskennelleen poikansa Kojo Annanin kytköksistä ohjelmaan, kerrotaan Guardianin uutisessa.

Lisäselvitystä Annanin asemaan ja koko väärinkäytösvyyhtiin saadaan syksyllä julkaistavassa lopullisessa raportissa. Raportin julkistus uhkaa jättää varjoonsa YK:n syyskuisen huippukokouksen, jossa on tarkoitus käsitellä muun muassa vuosituhattavoitteita ja YK:n organisaatiouudistusta.

Raportin myötä ryvettynyt YK yrittää puolustaa asemiaan muistuttamalla, että välistävedoista huolimatta Ruokaa öljystä toimi erinomaisesti ja auttoi pitämään irakilaisia hengissä.

Nyt on keskitytty liikaa yksilöiden toimintaan, sen sijaan että katsottaisiin "ainutlaatuista yritysten, päättäjien ja jopa maiden välille luotua verkostoa", toteaa Annanin kabinettipäällikkö YK:n uutissivuilla.

Lisää tietoa aiheesta