Uutinen

YK:n kylähanketta laajennetaan Afrikassa

Vuonna 2005 aloitettu kyläkokeilu on onnistunut niin hyvin, että sitä levitetään pieniin kaupunkeihin.
Jukka Aronen
19.1.2007

YK:n vuosituhattavoitteiden neuvonantajan professori Jeffrey Sachsin mukaan uudet, innovatiiviset ohjelmat ovat auttaneet Afrikkaa yllättävän tehokkaasti.

Sachs on huomannut, että kehitysyhteistyövaroja kannattaa suunnata suurten ylimalkaisten suunnitelmien ja jättihankkeiden sijaan tarkkaan rajattuihin ja määriteltyihin ongelmiin, joiden tuloksia on helppo mitata.

Sachsin johtama Earth Institute on kokeillut useassa Afikan maassa parin vuoden ajan uutta kehitysmallia, jossa rahoitetaan pieniä kyliä pienin askelin.

Millennium Villages -kyläkokeilun aikana asukkaille hankitaan muun muassa lannoitteita, hyttysverkkoja, uusia viljelylajikkeita ja uutta helppokäyttöistä teknologiaa. Lapsille tarjotaan kouluaterioita ja kyläläisille matokuureja.

Hankkeita on toteutettu yhdessä kylänvanhimpien kanssa, ja kyläläiset ovat itse vastanneet niiden toteuttamisesta. Sairaudet ovat vähentyneet, sadot parantuneet ja lasten koulutulokset kohentuneet.

Kyläkokeilut alkoivat Keniassa ja Etiopiassa vuonna 2005. Pian hanketta laajennettiin Ghanaan, Malawiin, Maliin, Nigeriaan, Ruandaan, Senegaliin, Tansaniaan ja Ugandaan.

Onnistunutta kokeilua on nyt Sachsin mukaan tarkoitus laajentaa aikaisempaa suurempiin kyliin - aina 55 000 asukkaan yhteisöihin asti. Sachs kertoi asiasta Keniassa 17.1. pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hanke kestää viisi vuotta, ja sen piiriin on tarkoitus saada 400 000 ihmistä, joista jokaiseen panostetaan keskimäärin 50 dollaria vuodessa, kerrotaan Reutersin uutisessa.

Lisää tietoa aiheesta