Uutinen

YK:n ilmastokokous: "Kioton jatkosta sopiminen voi viedä vuosia"

Saattaa kulua vielä 3-5 vuotta ennen kuin päätetään siitä, mitä seuraa Kioton pöytäkirjan jälkeen, arvioi UNFCCC:n johtaja Montrealin ilmastokokouksessa.
Sanna Jäppinen
30.11.2005

Useat ympäristöaktiivit ja -tieteilijät vaativat, että vuonna 2012 päättyvän Kioton pöytäkirjan seuraaja olisi käytössä jo vuonna 2008, jotta ilmaston lämpenemistä voitaisiin hillitä mahdollisimman tehokkaasti. Myös yritysmaailma toivoo, että sijoitusten suuntaamisen ohjenuoraksi saataisiin mahdollisimman pian selville pitkän tähtäimen ilmastosäännöt, Reuters kirjoittaa.

Kioton pöytäkirjan toteutusta ja jatkoa mietitään parhaillaan YK:n ilmastokokouksessa Montrealissa 9. joulukuuta asti. "Käytäväkeskusteluissa on heitelty arviota vuosista 2008-2010", UNFCCC:n (U.N. Framework Convention on Climate Change ) johtaja Richard Kinley kertoi Reutersille Kioton jatkotoimenpiteiden sopimisesta.

"Vuosi 2012 saattaa kuulostaa kaukaiselta. Käytännössä neuvotteluihin on kuitenkin vain kolme vuotta aikaa, sillä uuden sopimuksen ratifiointi vie oman aikansa", toteaa Greenpeacen energiakampanjavastaava Kaisa Kosonen suomalaisten ympäristöjärjestöjen tiedotteessa. "Neuvottelujen onnistuminen tai epäonnistuminen ratkaisee pitkälti, voidaanko ilmastonmuutoksen pahimmat uhkakuvat torjua, sillä aika on loppumassa kesken."

Kinleyn mukaan on havaittavissa uudenlaista huolta ilmastosta, kun Kioton pöytäkirja  tuli voimaan tämän vuoden helmikuussa huolimatta Yhdysvaltain vetäytymistä, Reuters kirjoittaa.

Kioton pöytäkirjan tavoitteena on vähentää teollisuusmaissa vuosina 2008-2012 kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 5,2 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Pöytäkirjan on ratifioinut 156 maata, mutta Yhdysvallat vetäytyi siitä vuonna 2001.

Vaikka Yhdysvallat on ilmoittanut kannattavansa sitovien sopimusten sijaan ilmastonmuutosten ratkaisuksi uuteen teknologiaan panostamista, toteaa Kinley Reutersin uutisessa YK:n tähtäävän edelleen siihen, että Yhdysvallat saataisiin mukaan neuvottelemaan Kioton jatkosta.

"Yhdysvalloille tulee varata mahdollisuus liittyä sopimukseen, mutta neuvotteluja ei missään nimessä tule käydä Bushin hallinnon ehdoilla. Jos Montrealin kokouksen lopputulos muotoutuu sellaiseksi, että Bushkin voi allekirjoittaa sen, kokousta voidaan pitää täysin epäonnistuneena", sanoo Tuuli Kaskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ympäristöjärjestöt kannattavatkin vaihtoehtoa, että neuvotteluja jatketaan Kioton pöytäkirjan eikä YK:n ilmastosopimuksen pohjalta. Näin lähtökohtana olisivat sitovat päästövähennykset eikä Yhdysvalloilla olisi mahdollisuutta sabotoida neuvotteluja, toteavat järjestöt.

IPS:n mukaan Kioton sopimuksen jälkeistä aikaa mietittäessä pitää myös huomioida se, että avainneuvottelijoiksi saattavat nousta Meksiko, Brasilia, Etelä-Afrikka ja Kiina.

Lisää tietoa aiheesta