Uutinen

YK Yhdysvaltain panttivankina

Ban Ki-moon povaa toisesta pääsihteerivuodestaan edellistä vaikeampaa. Arvostelijoiden mielestä YK:n arvovalta on kutistunut ja etenkin Yhdysvallat rajoittaa sen toimintamahdollisuuksia.
Thalif Deen
16.1.2008

IPS -- YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ei kehunut suurilla saavutuksilla ensimmäisen virkavuotensa päättyessä. Arvostelijoiden mukaan hän ei tartu riittävän lujasti uudenkaan vuoden haasteisiin.

YK-järjestöistä on tullut voimattomia maailman ongelmien edessä, koska varsinkin Yhdysvallat pitää niitä panttivankeina pihtaamalla maksuosuuksiaan, kehityskysymyksiin erikoistuneen Oakland Instituten johtaja Anuradha Mittal valittaa.

Mittal muistuttaa, että YK-järjestöjen tehtävä on yhdistää kansat työhön rauhan ja kehityksen puolesta, jotta oikeudenmukaisuus, ihmisarvo ja hyvinvointi turvattaisiin kaikille.

Pääsihteerin tulevaisuudenkuvista puuttuu riippumattomuus, luonteenlujuus ja halu sitoutua kansojen ja ihmisten tasa-arvoon vaikka vahvoja valtioita uhmaten", moittii puolestaan Phyllis Bennis Washingtonin Institute for Policy Studies -laitoksesta.

Hänen mielestään ei riitä, että Ban korostaa puheissaan "yhteistä hyvää" ja maailman miljardin köyhimmän asukkaan etua, jos käytännön suunnitelmat puuttuvat.

Uuden vuoden ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Ban puhui viime vuoden "valtavista haasteista", joissa saavutettiin "tiettyä edistystä". Niihin kuuluvat ilmastonmuutos ja rauhanturvaoperaatio Sudanin Darfurissa.

Sotilas- ja helikopteripula on kuitenkin ajanut Darfurin operaation vaikeuksiin jo ennen alkamistaan. Ban joutui myöntämään, että luvatun 26 000 sotilaan sijasta paikalle on saatu vasta 9 000.

YK:n arvovalta on heikentynyt

Viime kesään asti YK:n alipääsihteerinä toiminut Anwarul Karim Chowdhury arvioi maailmanjärjestön saaman kunnioituksen ja tuen heikentyneen.

YK:ta vastaan on jopa järjestetty mielenosoituksia, järjestön johtajien vierailuja kenttätoimistoihin on estetty ja edustajia karkotettu. Lisäksi seksuaalisesta ahdistelusta syytettyjä rauhanturvaajia jouduttu vetämään pois.

"Korruption leima vahvistuu. YK:n arvovalta maailmassa ei ole koskaan ollut näin heikko. Tämän pitäisi saada pääsihteerin ja muun johdon päähuomio", sanoo bangladeshilainen Chowdhury, joka on toiminut YK:ssa 1960-luvun lopulta lähtien.

Pääsihteeri Ban Ki-moon korosti vuoden alussa, että maailman on yhdistettävä voimansa köyhyyden vähentämiseksi. Samaan tapaan hän yllytti syksyllä ottamaan ilmastonmuutoksen tosissaan.

"Uudesta vuodesta uhkaa tulla vieläkin rankempi kuin edellisestä", hän ennusti viitaten tuoreisiin levottomuuksiin Keniassa ja Sri Lankassa.

Lähi-idän haurasta rauhanprosessia tulisi vaalia ja irakilaisia sekä afganistanilaisia auttaa uuteen alkuun, Ban muistutti.

Suurvallat ahdistavat YK:ta

Tutkija Bennis tyrmää Banin onnistumisen mahdollisuudet. Hänen mukaansa George W. Bushin valtakausi Yhdysvalloissa on merkinnyt "yksipuolista militarismia sekä YK:n peruskirjan, päätöslauselmien ja kansainvälisen lain vähättelyä tai loukkaamista".

YK on yksi Irakin sodan - ja niin sanotun terrorismin vastaisen sodan - pääuhreista, hän jatkaa. Bennisin mielestä on epäselvää, aikooko Yhdysvallat hellittää kuristusotettaan YK:sta ja päästää sen hoitamaan varsinaisia tehtäviään.

Hän muistuttaa, että YK:ta ovat komennelleet sekä USA:n republikaanit että demokraatit. "YK on amerikkalaisen ulkopolitiikan työkalu", Bill Clintonin ulkoministeri Madeleine Albright lausui jo 1995.

Bennis myöntää, että muutkin valtiot - kuten Ranska ja Kiina - ovat viime vuosina jarruttaneet YK:n uudistamista ja esimerkiksi päätöksiä Iranin pakotteista. Yhdysvaltain ylivaltaa hän pitää kuitenkin pääesteenä sille, ettei YK kykene täyttämään tehtäväänsä rauhan, planeetan ja sen asukkaiden suojelussa.