Uutinen

YK: Vaurastuvan Aasian lapset yhä nälissään

Aasian ja Tyynenmeren maat ovat onnistuneet vähentämään köyhyyttä, mutta alle viisivuotiaat lapset kärsivät edelleen aliravitsemuksesta, YK-järjestöjen raportti paljastaa.
Marwaan Macan-Markar
23.9.2008

IPS -- Aasia on saavuttamassa YK:n yleiskokouksessa vuonna 2000 asetetun vuosituhattavoitteen, joka edellyttää köyhyydessä elävien määrän puolittamista vuoteen 2015 mennessä.

Vuonna 1990 Aasian ja Tyynenmeren alueella eli 1,9 miljardia ihmistä alle dollarilla päivässä. Vuonna 2004 määrä oli laskenut 641 miljoonaan. Edistystä on tapahtunut ennen kaikkea Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa. Lapset tuntuvat kuitenkin jääneen jälkeen myönteisestä kehityksestä. Kaakkois-Aasiassa yksi neljästä alle viisivuotiaasta on aliravittu.

"Vaikka Kaakkois-Aasia on keskituloista aluetta, aliravittuja lapsia on yhtä paljon kuin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa", YK:n Aasian ja Tyynenmeren talous- ja sosiaalikomission toiminnanjohtaja Noeleen Heyzer sanoo.

Etelä-Aasiassa aliravittuja lapsia on vieläkin enemmän. Lähes puolet alle viisivuotiaista saa puutteellista ravintoa.

Aasian ja Tyynenmeren alueella elää kaksi kolmasosaa maailman aliravituista lapsista. Alue on raportin mukaan pahasti jäljessä vuosituhattavoitteesta, joka perää nälkäisten määrän puolittamista vuoteen 2015 mennessä.

Yksi syy lasten riittämättömään ravinnon saantiin on äitien tietämättömyys rintaruokinnan tärkeydestä. Äidinmaitokorvikkeiden massiivinen mainonta on vaikuttanut äitien käyttäytymiseen.

Lisää tietoa aiheesta