Uutinen

YK-väki työskentelee henkensä kaupalla

YK:n maailmanlaajuinen avustustyö käy yhä vaikeammaksi järjestöön kohdistuvien terrori-iskujen ja uhkien vuoksi.
Thalif Deen
30.1.2008

IPS -- YK:n henkilökuntaa on kehotettu työskentelemään kotona ainakin kuudessa maassa, koska maailmanjärjestön toimistoista on tullut entistä selvemmin kohteita terroristiryhmien hyökkäyksille, YK:n kehitysrahaston UNDP:n johtaja Kemal Dervis kertoo.

Joulukuinen isku YK:n tiloihin Algeriassa surmasi 17 järjestön työntekijää. Edellinen vakava hyökkäys koettiin Bagdadissa vuonna 2003.

Vastuu YK:n toiminnan turvallisuudesta lankeaa viime kädessä kullekin isäntämaalle, järjestön pääsihteeri Ban Ki-moon muistuttaa.

Algerian hallitus vastustaa puolueetonta tutkimusta joulukuun 11. päivän iskusta, jonka tekijäksi ilmoittautui Pohjois-Afrikan al-Qaida. Algeria myös kiistää myös YK:n syytökset, joiden mukaan sen rakennusten turvallisuutta ei kohennettu pyynnöistä huolimatta.

Poliittinen ja humanitaarinen rooli sekaisin

YK-väen ja rauhanturvaajien tiedetään saaneen uhkauksia ainakin Irakissa, Sudanissa, Somaliassa, Afganistanissa ja Libanonissa.

Osama bin Laden tarjosi aikanaan kymmentä kiloa kultaa palkkioksi YK:n edellisen pääsihteerin Kofi Annanin ja tätä Afganistanissa edustaneen Lakhar Brahimin surmasta.

Eräs pitkäaikainen YK-virkailija kertoo surevansa sitä, että maailmanjärjestön poliittinen ja humanitaarinen rooli sekoitetaan. Todellisia vihan kohteita ovat yleensä YK:n turvallisuusneuvostoa hallitsevat suurvallat, mutta iskut kohdistetaan järjestön kenttähenkilökuntaan.

UNDP:n johtaja Dervis muistuttaa, että Algerian uhrit eivät olleet taistelukentälle lähteneitä sotilaita, "vaan enimmäkseen algerialaisia, jotka tekevät työtä rauhan ja kehityksen hyväksi helpottaakseen inhimillisiä kärsimyksiä".