Uutinen

YK vaatii G8:lta johtajuutta ilmastokriisissä

G8-maiden ympäristöministerien kokouksessa mietitään mahdollisuuksia vihreän teknologian lisäämiseen. Erityinen mielenkiinto kohdistuu Yhdysvaltain ilmastokantoihin.
Sanna Jäppinen
23.4.2009

"Ilman G8-maiden johtajuutta ilmastonmuutokseen vastaaminen kansainvälisesti ei ole mahdollista, Tämän kokouksen on osoittava suuntaa", totesi YK:ssa ilmastoasioista vastaava Yvo de Boer Reutersin mukaan.

Sanat osoitettiin maailman vauraimpien teollisuusmaiden ja Venäjän eli G8-maiden ympäristöministereille, jotka tapaavat Italian Syrakusassa 22.-24. huhtikuuta.

Kokoukseen osallistuu myös useita nousevia kehitysmaita, kuten Intia, Kiina, Brasilia ja Indonesia sekä Australia ja Etelä-Korea.

Kokouksen odotetaan antavan selvyyttä ja konkretiaa erityisesti Yhdysvaltain ilmastopolitiikkaan. Puheiden tasolla Barack Obaman hallinto on jo tehnyt selvää rajanvetoa George W. Bushin linjaan, jonka pohjalta maa jättäytyi YK:n ilmastotyön ja Kioton sopimuksen ulkopuolelle.

"Jollei Yhdysvallat ole mukana, ei ilmastosopimuksen solmimisessa ole järkeä", de Boer totesi.

Ilmastokokouksen ensimmäisenä päivänä keskiviikkona keskityttiin miettimään sitä, miten varmistetaan talouskriisin keskelläkin se, että rahaa riittää elvytyspakettien ohella myös päästöjen vähentämiseen. Samalla etsittiin mahdollisimman tehokkaita tapoja tukea myös kehitysmaita lisäämään vihreää teknologiaa.

"G8 pyrkii levittämään vähän hiilidioksidia tuottavia teknologioita, jotta kehitysmaat ja nousevat taloudet voivat astella ekologisen kehityksen polkua käsi kädessä länsimaiden kanssa", vakuutteli Italian ympäristöministeri Stefania Pestigiacomo The Guardianin mukaan.

Lisää tietoa aiheesta