Uutinen

YK-tutkimus: Kehitysapua suunnattava enemmän budjettitukena

Vaikka virallisen kehitysavun määrä on lisääntynyt, suuri osa varoista kuluu velanmaksuun sekä jälleenrakennukseen ja humanitaariseen apuun. Varsinaisiin kehityshankkeisiin käytetty summa ei ole juuri kasvanut vuoden 1990 jälkeen, todetaan YK:n tutkimuksessa.
Sanna Jäppinen
17.10.2005

Kansainvälisen yhteisön on tarkasti valvottava sitä, että luvatut lisäykset virallisessa kehitysavussa ulottuvat köyhimpien maiden kehityshankkeisiin, totesi YK:n talous- ja sosiaaliasioista vastaava apulaispääsihteeri José Antonio Ocampo World Economic and Social Survey 2005 -tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

Ocampon mukaan varsinaisiin pitkän tähtäimen kehityshankkeisiin käytetyt summat eivät ole kasvaneet vuoden 1990 jälkeen, sillä suuri osa kehitysapuvaroista kuluu kohdemaissa velkojen maksuun, konfliktien tai luonnonmullistusten jälkeiseen jälleenrakennukseen sekä humanitaariseen hätäapuun, kerrotaan YK:n uutissivuilla.

Tutkimuksen mukaan virallista kehitysapua olisi suunnattava yhä enemmän suoraan kohdemaiden budjetteihin. Näin maat pääsisivät itse mukaan myös suunnittelemaan avun käyttöä niin, että YK:n vuosituhattavoitteet, kuten köyhyyden puolittamisen, voitaisiin saavuttaa.

Avunantajamaiden olisi myös kehitettävä syklisiä rahoitusmallejaan, jotka voivat aiheuttaa kehitysmaille ikäviä taloudellisia seurauksia. Ocampo muistutti myös siitä, että köyhien maiden olisi saatava lainaa omassa valuutassaan, jotta maailman valuuttakurssien rankat vaihtelut eivät vaikuttaisi niihin epäsuotuisasti.

"Ikävä kyllä keskustelu vuosituhattavoitteiden saavuttamisesta on rajoittunut rahasummista puhumiseksi, aivan kuin köyhyyden kitkemisessä olisi yksinkertaisesti kyse jonkin maagisen numeron saavuttamisesta", huomautti Soren Ambrose, Solidarity Africa in Action -kansalaisjärjestön tutkimusjohtaja IPS:n mukaan. "Niin kauan kuin kuin on kyse 'avusta` ja avunantajat uskovat, että heillä on vastaukset köyhdytetyille, edistystä ei juuri tapahdu."

Ambrosen mukaan maailmantalouteen tarvitaan perustavaa laatua oleva muutos, jotta ulkopuolelta ohjaillut kehitysmaat voisivat saada takaisin poliittisen itsemääräämisoikeutensa.

Lisää tietoa aiheesta