Uutinen

YK-raportti: Puhdasta vettä yhä useammalla

Ilman puhdasta vettä elävien ihmisten määrä on laskenut alle miljardin, mutta sanitaation suhteen YK:n vuosituhattavoitteet laahaavat jäljessä, ilmenee Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista.
Omid Memarian
28.7.2008

IPS -- Tällä hetkellä 87 prosentilla maailman väestöstä on puhdasta vettä. Ilman pudasta vettä on vielä 746 miljoonaa ihmistä maaseudulla ja 137 miljoonaa ihmistä kaupungeissa.

Nykyisellä vauhdilla yli 90 prosentilla ihmisistä on puhdasta vettä vuoteen 2015 mennessä, jolloin vuosituhattavoitteiden saavuttamista arvioidaan.

Näin hyvä tilanne ei ole ollut kertaakaan sitten vuoden 1990, jolloin puhtaan veden saatavuutta kartoitettiin ensimmäisen kerran maailmanlaajuisesti, kerrotaan Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Unicefin tuoreessa raportissa.

Eniten edistystä on tapahtunut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kymmenestä nopeimmin edistyneestä maasta, jotka ovat saavuttamassa vuosituhattavoitteen puolittaa ilman puhdasta vettä elävien määrä, seitsemän sijaitsee Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viisi muuta alueen maata on edistynyt hyvin, mutta on toistaiseksi jäljessä tavoitteesta.

Sanitaatio-ongelmat uhka erityisesti lapsille

Tilanne on huonompi sanitaation alalla. Noin viidennes, 1,2 miljardia ihmistä, tekee tarpeensa ilman asianmukaisia sanitaatiotiloja. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa 778 miljoonaa ihmistä on ilman vessaa. Ulostaminen luontoon voi saastuttaa juomaveden tai ravinnon.

"Nykyvauhdilla sanitaation puutteesta kärsivien määrän puolittamisessa vuoteen 2015 mennessä jäädään jälkeen 700 miljoonalla ihmisellä", Unicefin johtaja Ann M. Veneman sanoi tiedotustilaisuudessa.

Puutteellinen sanitaatio vaarantaa erityisesti lapset, sillä se on usein ripulin aiheuttaja. Ripuli on yksi tärkeimmistä alle 5-vuotiaiden kuolinsyistä. Puhdasta ympäristöä on vaikea taata, jos pienikin osa väestöstä tekee tarpeensa ulkosalla.

Vuosi 2008 on YK:ssa julistettu sanitaation vuodeksi.

Lisää tietoa aiheesta