Uutinen

YK: Pienrahoituksella entistä suurempi rooli köyhyyden vähentämisessä

YK:n pääsihteeri muistutti kansainvälisen pienluottojen vuoden kynnyksellä, että pienrahoituslaitokset vaikuttavat yhä enemmän köyhien ihmisten olojen kohentamiseen.
Sanna Jäppinen
11.10.2004

"Pienrahoitus on yksi kuluneen vuosikymmenen menestystarinoita", totesi YK:n pääsihteeri Kofi Annan puhuessaan 11. lokakuuta Ammanissa, Lähi-idän ja Afrikan pienlainoja käsittelevässä huippukokouksessa.

"Otollisten olosuhteiden vallitessa rahoituspalveluiden käyttö mahdollistaa köyhien tulojen kasvun. He pystyvät keräämään omaisuutta ja ovat siten vähemmän haavoittuvaisia kriisien kohdatessa. Mahdollisuus pienlainoihin on vahvistanut naisten asemaa sekä parantanut koulutusmahdollisuuksia ja terveydenhuoltoa."

Pienrahoituslaitosten merkitys on muuttunut yhä merkittävämmäksi tekijäksi työllisyyden ja yrittäjyyden kohentamisessa, sillä vain 10 prosenttia maailman miljardista taloudellisesti aktiivisesta köyhästä pystyy hyödyntämään tavanomaisia rahoituspalveluja. Köyhät asiakkaat ovat pankeille liian riskialttiita ja tuottamattomia. Myös köyhien valtioiden hallitusten ja avunantajamaiden tarjoama taloudellinen tuki on rajallista.

Samalla kun kehitetään paikallisia pienrahoituslaitoksia, on Annanin mukaan varmistettava, että ne edustavat hyvää bisnesetiikkaa, ovat toiminnallisesti kestävällä pohjalla ja noudattavat hyvään hallinnointiin kuuluvia läpinäkyvyyden periaatteita.

"On myös huolehdittava siitä, että perustoiminta-ajatus pysyy kirkkaana: pienituloisten ja erityisesti kaikkien köyhimpien asiakkaiden palvelu", pääsihteeri totesi.

Lähi-idässä ja Afrikassa monet pienrahoituslaitokset ovat edelleen riippuvaisia ulkoisesta rahoituksesta, eivätkä ne ole päässeet osaksi maiden virallista taloutta. Afrikassa Annan totesi hyvää olevan pienrahoitusidean toteuttaminen monilla tahoilla, kuten lainoja tarjoavissa osuuskunnissa ja kansalaisjärjestöissä.

Ensi vuonna vietettävän kansainvälisen pienlainojen vuoden merkeissä YK sekä tiedottaa pienrahoituslaitosten keskeisestä roolista että yrittää saada jäsenmaansa luomaan sellaisia virallisen rahoituksen osa-alueita, joihin myös köyhät mahtuvat mukaan.

Lisää tietoa aiheesta

Lehdistötiedote YK:n kokouksesta