Uutinen

YK: Maailman talouskasvu tippuu ensi vuonna

Maailmantalouden epävakaa kehitys on uhka kehitysmaille, YK arvioi.
Janne Hukka
10.10.2006

Kansainvälinen talouskasvu tulee hidastumaan ensi vuoden aikana, arvioi YK tuoreessa ennustuksessaan. Järjestön ennustama kolmen prosentin kasvu vuodelle 2007 on 0,6 prosenttia pienempi kuin tänä vuonna.

YK:n talous- ja sosiaaliasioista vastaavan alipääsihteerin José Antonio Ocampon mukaan tämä on kuitenkin vain varovainen arvio, joka voi helposti muuttua monien riskitekijöiden seurauksena.

Tällaisiksi YK luokittelee muun muassa Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden kuplan puhkeamisen ja öljyhintojen nousun geopoliittisten syiden tai luonnonkatastrofien takia.

Raportin mukaan voimakkaasti vientivetoiset kehitysmaat tuntevat jo nyt öljyn hinnan nousun talouksissaan, UN News raportoi.

"Mitä pidempään maailmanlaajuisen epätasapainon annetaan kasvaa, sitä suuremmaksi kasvaa myös äkkinäisten ja hallitsemattomien muutosten riski", Ocampo sanoi.

Esimerkkinä kansainvälisen talouden haavoittuvaisuudesta Ocampoo mainitsee talouden taantumisen Yhdysvalloissa samanaikaisesti kun dollarin arvo laskee. Maailman suurimman velallisen talouden hyytyminen voi suurella todennäköisyydellä laukaista maailmanlaajuisen laman, jolla on erityisen suuri vaikutus kehitysmaiden kansantalouksiin.

Tästä johtuen Ocampo kutsuu teollisuusmaita korottamaan kehitysyhteistyaömäärärhojaan, anteeksiantamaan velkoja ja lisäämään kaupan avoimuutta kaikkein heikoimpien maiden talouksien vakauden lisäämiseksi.

Lisää tietoa aiheesta