Uutinen

YK: Liikunta on hyvä keino edistää kehitystä

YK:n Liikunnan vuoden aikana urheilu ja liikuntakasvatus on havaittu hyviksi keinoiksi edistää kehitystavoitteita, viimeksi YK:n huippukokouksessa New Yorkissa.
Sanna Jäppinen
22.9.2005

New Yorkissa syyskuun puolivälissä pidetyssä YK:n huippukokouksessa maailman johtajat sitoutuivat ajamaan alkaneella yleiskokousjaksolla erillistä liikunnan ja kehityksen yhdistävää toimintasuunnitelmaa. Liikuntaa rauhan ja kehityksen työkaluna edistää erityisesti nyt perustettu "Ystävien ryhmä", jonka puheenjohtajana toimii Sveitsi. Muita jäsenmaita ovat Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Mali, Norja, Thaimaa ja Venäjä.

"Toimintasuunnitelma vahvistaisi sen, että meneillään olevasta Liikunnan vuodesta jäisi jotakin perinnöksi", toteaa YK:n erityisneuvonantaja, Sveitsin entinen presidentti Adolf Ogi YK:n uutissivulla. "Hallitukset ovat yhä enemmän huomanneet sen, että liikunta on hyvä keino edistää terveyttä, koulutusta ja rauhaa."

Liikunnan vuosi on Ogin mukaan innostanut niin YK:ta, hallituksia kuin kansalais- ja urheilujärjestöjäkin tarttumaan lukuisiin urheiluhankkeisiin kehityksen edistämiseksi. Myös yksi Liikunnan vuoden lähettiläistä, maailman ykköseksi rankattu sveitsiläinen tennispelaaja Roger Federer, on ryhtynyt puheiden ohella tositoimiin. Federer on perustanut äitinsä kotimaahan Etelä-Afrikkaan nimeään kantavan säätiön, joka tarjoaa katulapsille ruokaa ja koulutusta. Hän suunnittelee myös käynnistävänsä Afrikan oman tennisturnauksen.

Suomalaisista kansalaisjärjestöistä kehitysyhteistyötä ja liikuntaa yhdistää muun muassa LiiKe ry Tansanian Mtwaran läänissä toteutettavassa Liikuntaystävä-hankkeessa. Mukana on 536 koulua, ja hankkeen tavoitteena on saada lapset kouluun käyttämällä liikuntamahdollisuuksia yhtenä houkuttimena.