Uutinen

YK: Kehitysavun määrä laskussa

YK:n raportti vahvistaa, että virallinen kehitysapu on vähentynyt selvästi parin viime vuoden aikana. Samaan aikaan ruuan ja öljyn hinnan nousu hidastavat kaupan kasvua ja kehittyvien maiden vaurastumista.
Olli Seuri
8.9.2008

Teollisuusmaat käyttivät kehitysyhteistyöhön vuoden 2007 aikana noin 10 miljardia dollaria vähemmän kuin edellisvuonna. Tämä 8,4 prosentin pudotus oli jatkoa vuoden 2006 lähes viiden prosentin laskulle. Varsinkin Afrikka on kärsinyt avustusten romahtamisesta.

Teollisuusmaiden järjestö OECD:n jäsenmaiden kehitysapu yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta on tällä hetkellä vain 0,28 prosenttia, kun suositus on 0,7 prosenttia. Asia tulee ilmi YK:n syyskuun alussa julkaisemasta "Delivering on the Global Partnership for Achieving the Millenium Development Goals" -raportista.

Aika on loppumassa

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon esitti huolensa siitä, että vuosituhattavoitteet karkaaavat. Raportti paljastaa, että YK:n jäsenmaiden toimet köyhyyden puolittamiseksi ovat olleet riittämättömiä.

"Raportin tärkein viesti on, että vaikka useilla aloilla onkin ollut edistystä, jäsenmaiden teot velvoitteiden saavuttamiseksi ovat riittämättömiä, ja olemme tippuneet aikataulusta. Taistelu köyhyyttä vastaan on jo yli puolivälissä. Aika on loppumassa", Ban Ki-Moon kommentoi.

Ban Ki-Moon peräsikin muutosta sekä avun laatuun että määrään, jotta jäsenmaat yltäisivät YK:n vuosituhattavoitteisiin vuoteen 2015 mennessä.

Kaupan kasvu ei näy kehitysmaissa

Suurimmat erot tavoitteiden ja nykytilan välillä ovat raportin mukaan kaupassa. Maailmankaupan kasvusta huolimatta köyhimmät maat eivät edelleenkään hyödy nykyisestä tilanteesta. Lisäksi ruuan ja öljyn kohonneet hinnat ovat iskeneet pahiten juuri köyhiin maihin.

"Kehittyneiden maiden pitää nopeammin purkaa maatalouden tuotanto- ja vientitukia sekä muita kehittyvien maiden viennin ja maatalouden tuottavuuden esteitä", Ban Ki-Moon sanoi.

YK:n mukaan edistystä on tapahtunut esimerkiksi velkarintamalla. Yhä harvemmat maat kärsivät mittavista veloista, ja velka-apua saavuttaa yhä useammat sen tarpeessa olevat maat. Samoin tärkeät aids-, malaria- ja tuberkuloosilääkkeet ovat paremmin saatavilla köyhissä maissa, vaikka lääkeapu on edelleen vaillinaista.

Raportin on koonnut MDG Gap Task Force, joka on YK:n eri osien sekä esimerkiksi Maailmanpankin, Maailman kauppajärjestö WTO:n ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n yhteistyöelin.

Lisää tietoa aiheesta