Uutinen

YK julkisti 10 uutisoimisen arvoista tarinaa

YK esitteli eri puolilta maailmaa 10 tarinaa, jotka uhkaavat jäädä syrjään median uutistulvassa.
Sanna Jäppinen
16.5.2006

"Medialla ja YK:lla on yhteisenä tavoitteena tarjota suurelle yleisölle tietoa siitä, mitä maailmassamme tapahtuu. Journalistit kuitenkin yleensä hukkuvat heidän, ja suuren yleisön, huomiosta kilpailevien aiheiden tulvaan. Meidän tavoitteemme on osoittaa toimittajille, että tärkeiden aiheiden ei tarvitse vähitellen kadota otsikoista", totesi YK:n tiedotuksesta vastaava alipääsihteeri Shashi Tharoor.

Tämänvuotiset kertomisen arvoiset aiheet julkistettiin 15. toukokuuta - Tharoorin aloitteesta alkanut perinne käynnistyi vuonna 2004.

Osa tarinoista kertoo humanitaarisista kriiseistä ja konflikteista, jotka jo ovat saaneet median huomiota - Kongon tasavallan, Nepalin, Norsunluurannikon, Somalian ja Etelä-Aasian maanjäristysalueen tilanteesta - mutta niihin on valittu tavanomaisesta poikkeava näkökulma. Esimerkiksi Somalian kuivuusongelmaa tarkastellaan osana maan takkuilevaa rauhanprosessia, ja Nepalin tragediassa päähuomio on lasten asemassa.

Ihmisoikeuksia tuodaan esille kertomalla pakolaisten ja turvapaikanhakijoitten sekä vangittujen lasten tilanteesta ympäri maailmaa. Kehitysnäkökulma nousee keskipisteeseen tarinoissa, joissa kerrotaan Liberian selviytymisestä sisällissodasta sekä maailman vesivarojen jakamisesta nykyistä rauhanomaisemmin.

"Me kaikki tiedämme, että väkivalta ja konfliktit - tai niiden uhka - tuntuu aina yltävän otsikoihin. Olemme yrittäneet vuosien varrella todistaa, että myös kehitysteemoista saa aikaan hyviä juttuja: olemme kiinnittäneet huomiota ihmisläheisiin näkökulmiin ja yrittäneet osoittaa, kuinka aiheista saa luettavampia, katsottavampia ja kiinnostavampia", Tharoor totesi IPS:lle.

"Yritämme jatkossakin parhaamme, mutta jos lukijat, katsojat ja kuuntelijat eivät kerro toimittajille, että he haluavat kuulla enemmän näistä aiheista, on vaikea vakuuttaa median portinvartijoita siitä, että tällainen materiaali todella vetoaa yleisöön."

Lisää tietoa aiheesta