Uutinen

YK-järjestöt tarjosivat tuntumaa pakolaisten arkeen

Suomessa toimivat rauhanyhdistykset ja YK-järjestöt valtasivat YK-päivän kunniaksi 24.10. Helsingin Rautatieaseman päädyn.
Ilona Niinikangas
25.10.2006

YK-päivä 24.10.2006, pakolaisleirin ruokaa (Kuva: Ilona Niinikangas) WFP esitteli muun muassa pakolaisleirien hätäapuruokaa. (Kuva: Ilona Niinikangas)

Kiireiset työmatkalaiset väistelivät järjestöjen infopöytiä, ja Maailman elintarvikeohjelman WFP:n työntekijät kutsuivat vähemmin kiireisiä ohikulkijoita tutustumaan pakolaisten arkeen.

WFP:n leirisimulaatiossa sai harjoitella pakolaiseksi rekisteröitymistä kuvitteellisella pakolaisleirillä. Henkilötietojen keräämisen jälkeen ranteeseen sidottiin valkoinen nauha ja käteen annettiin ruokalippu, jota vastaan sai puuromaista hätäapuruokaa. Samalla tavalla rekisteröidytään lukusilla pakolaisleireillä kautta maailman.

Pakolaissimulaation läpikäynyt Anna Orlow paljastui YK-faniksi. "Minulle YK merkitsee parempaa maailmaa. Toivoisin vain, että se toimisi tehokkaammin ja mukana olisi enemmän valtioita. Yksittäiset hallitukset voivat olla mitä mieltä tahansa, mutta on hyvä että on yksi isompi maailmanjärjestö."

Ihmisiä parveili järjestöjen pöytien ympärillä, mutta varsinaista ruuhkaa ei syntynyt. Järjestäjät olivat kuitenkin tyytyväisiä tapahtumaan.

"Rautatieasemalla tavoittaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten tule järjestöjen tapahtumiin. Vaikka YK-viikko ei ole tänä vuonna näkynyt mediassa, niin olemme hyvin jalkautuneet kansan pariin", kertoi Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

YK-järjestöt ja rauhanyhdistykset esittelevät lauantaihin asti toimintaansa Espoon Isossa Omenassa.