Uutinen

YK ja Maailmanpankki vaativat ruokarahoitusta

Ilman lisärahaa ruokakriisi voi räjähtää käsiin, kansainväliset organisaatiot varoittavat.
Eeva Eronen
30.4.2008

YK-järjestöt ja Maailmanpankki ilmoittivat tiistaina 29. huhtikuuta perustavansa eräänlaisen "iskuryhmän" selvittämään maailmalla vellovaa ruokakriisiä.

Ne vaativat kansainvälistä yhteisöä hölläämään rahakirstujensa nyörejä välittömästi ja antamaan YK:n Maailman ruokaohjelma WFP:lle sen hätäapuun tarvitsemat 755 miljoonaa dollaria.

Kohoavat ruuan hinnat ja lisääntyvä nälkä on ajanut avustustyötä tekevät järjestöt tilanteeseen, jossa niiden on entistä hankalampi vastata ihmisten hätään, etenkin, kun luvattua rahoitusta ei ole saatu, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon muistutti Sveitsissä pidetyn kokouksen jälkeen, johon osallistui johtajia 27 kansainvälisestä järjestöstä ja organisaatiosta.

"Ilman tarvittavaa rahoitusta me otamme sen riskin, että nälkä ja sosiaaliset levottomuudet leviävät ennustamattomiin mittoihin", hän varoitti. Protesteja ja mellakoita on nähty jo esimerkiksi Haitilla ja Egyptissä.

Ei vientikielloille

Maailmanpankki aikoo osallistua talkoisiin kaksinkertaistamalla lainoituksensa Afrikan maataloudelle ensi vuonna 800 miljoonaan dollariin. Lisäksi se harkitsee nopean taloudellisen avun antamista kriisin haavoittamille maille.

"Kehotamme maita olemaan käyttämättä vientikieltoja. Sen tapaiset kontrollin välineet nostavat hintoja ja haavoittavat kaikista köyhimpiä ihmisiä ympäri maailman", Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick esitti organisaatioiden tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa Ukraina on näyttänyt viime viikkoina hyvää esimerkkiä kumoamalla rajoituksiaan viljatuotteiden viennille, mikä on näkynyt markkinahintojen laskuna.

Kokonaisvaltaisesti näyttää kutienkin edelleen siltä, että hinnat pysyvät korkealla, hän sanoi.

 

Zoellick muistutti, että kansainvälisen yhteisön on kriisin liennyttämisen lisäksi pantava paukkuja pidempiaikaisten ratkaisun etsimiseen, kuten kauppajärjestelmän kehittämiseen.

 

Lisää tietoa aiheesta