Uutinen

YK ja Maailmanpankki laittavat korruption kitkemiseen uutta puhtia

Julkisen omaisuuden hävikkiä pyritään estämään auttamalla kehitysmaita parantamaan hallintoaan ja tukkimalla rahan pakoreitit ulkomaille.
Abid Aslam
24.9.2007

IPS -- "Julkisten varojen kähveltäminen on tästedes entistä vaikeampaa ja varastettujen rahojen takaisin saanti helpottuu", YK:n huume- ja rikostoimiston johtaja Antonio Maria Costa vakuuttaa.

YK ja Maailmanpankki ryhtyivät syyskuun jälkipuoliskolla  suitsimaan korruptiota, joka yhdessä veronkierron ja salakuljetuksen kanssa rosvoaa kehitysmailta 700 - 1 200 miljardia euroa vuodessa.

Aloite varastetun omaisuuden takaisin saamiseksi -nimisen kampanjan raportti muistuttaa, että jos rosvotuista varoista palautuisi vaikkapa vain 72 miljoonaa euroa, sillä järjestyisi täydellinen rokotussuoja neljälle miljoonalle lapselle, juokseva vesi 250 000 talouteen tai yli 600 000 aids-potilaan hoito vuodeksi.

Julkisen omaisuuden hävikkiä pyritään nyt estämään auttamalla kehitysmaita parantamaan hallintoaan ja kirjanpitoaan. Rikkaita maita kehotetaan olemaan antamatta turvapaikkoja ryöstösaaliille.

Valtioita patistetaan allekirjoittamaan vuonna 2003 solmittu korruption vastainen sopimus. Rikkaimmista maista sen ulkopuolella ovat yhä Italia, Japani, Kanada ja Saksa.

Sopimus ei ole päässyt asialistan kärkeen monissa muissakaan maissa. Uskoa lienevät horjuttaneet syytökset korruptiosta ja sukulaisten suosinnasta Maailmanpankin ja YK:n sisällä.

Uuden kampanjan tarkoituksena on saada valtiot ja myös niin sanotut veroparatiisit noudattamaan rahanpesua estäviä ja jäljittäviä kansainvälisiä säädöksiä.

Kehitysmaille on luvassa taloudellista tukea ja lainoja talousrikoksia tutkivien laitosten työn vahvistamiseen.

Jos ja kun yhteiskunnalta anastettuja varoja saadaan takaisin, niiden käyttöä ryhdytään valvomaan entistä tarkemmin, jotta ”uusi sukupolvi poliitikkoja ei varastaisi niitä uudelleen”, Costa selittää.

"Varojen vastaanotosta vaaditaan kuitti ja niiden käyttötarkoituksesta ennakkoselvitys ja jälkiraportti", hän sanoo.

Tuoreen raportin mukaan kehitysmaiden ja entisten sosialistimaiden viranomaiset ovat panneet taskuihinsa  14-28 miljardin euron lahjukset vuodessa. Se vastaa karkeasti 20-40:tä prosenttia vuotuisesta kehitysavusta.