Uutinen

YK-huippukokous: Pitkiä puheita ja virallista optimismia

Keskiviikkona 14.9. alkaneessa YK:n huippukokouksessa kuultiin paljon virallista optimismia ja helpotusta siitä, että YK on edelleen pystyssä.
Mika Railo
14.9.2005

NEW YORK -- Aamun aloitti presidentti George W. Bushin pitkä avauspuheenvuoro. Puheen kohderyhmänä vaikuttivat paikoin olevan pikemmin kotimaiset äänestäjät kuin maailman johtajat. Bush aloitti kertomalla, että hirmumyrsky Katrina oli joulukuisen tsunamin kaltainen arvokas opetus, joka on osoittanut kansainvälisen yhteistyön suuren merkityksen. Presidentti kiitti kaikkia niitä 115 maata, jotka ovat tarjonneet apua tuhojen korjaamiseen ja inhimillisen hädän lievittämiseen. Maa on hyväksynyt muun muassa Suomen tarjouksen.

Suurin osa presidentti Bushin puhetta käsitteli kuitenkin terrorismin vastaista taistelua ja Irakin sotaa. Bushin mukaan terrorismia vastaan on parasta taistella lisäämällä vapautta - ja erityisesti vapaakauppaa - maailmassa.

Hieman yllättävästi Bush vakuutti maansa sitoutuvan vahvasti vuosituhattavoitteisiin (MDG) ja köyhyyden puolittamiseen.

"Tämä on aika yllättävä tunnustus Bushilta, kun vasta noin viikko sitten Yhdysvallat vastusti kiivaasti minkäänlaisten MDG-mainintojen liittämistä loppuasiakirjaan. Yhdysvallat on koko ajan ollut suurin kanto näissä neuvotteluissa", kommentoi Kepan kampanjakoordinaattori Miia Toikka puhetta.

Suomikin tyytyväinen lopputulokseen

Myös presidentti Tarja Halonen puhui yleiskokouksessa keskiviikkona.

Lehdistötilaisuudessa samana aamuna presidentti Halonen kertoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen, koska "se on paljon parempi kuin, mitä vielä kaksi viikkoa sitten saattoi odottaa".

Monet nyt auki jääneistä kysymyksistä, kuten ihmisoikeuskomissio ja rauhan rakennuskomissio tulevat siirtymään seuraavaan, 60. yleiskokoukseen. Niistä sopiminen tulee presidentti Halosen mukaan olemaan, "pitkän matkan juoksua", mutta nyt kun YK on jälleen yhtenäinen, sen ei pitäisi olla mahdotonta.

Miia Toikka ei yhdy Suomen viralliseen optimismiin: "Olisimme toivoneet Suomelta selkeämpää kannanottoa siihen, ettei kaikki mennyt aivan kuten toivottiin. Kofi Annan kutsui loppuasiakirjaa 'suureksi häpeäksi`. Pelkkä helpotus siitä, että YK on edelleen pystyssä, eikä mitään suurta takapakkia jouduttu nyt ottamaan, ei paljon lohduta äärimmäisessä köyhyydessä eläviä ihmisiä", sanoi Toikka.

"Kaikki ovat yksimielisiä siitä, ettei vuosituhattavoitteita saavuteta nykyisillä toimilla. Siitä huolimatta YK-maat ovat kyvyttömiä sopimaan mistään paremmasta", jatkoi Toikka.

Lisää tietoa aiheesta