Uutinen

YK-huippukokous: Maailman vanhin koululainen vetosi päättäjiin

Kansainvälinen Kaverit kouluun -kampanja muistutti valtionpäämiehille New Yorkissa, että tytöille ja pojille ei ole vieläkään onnistuttu takaamaan yhtäläistä peruskoulutusta.
Mika Railo
13.9.2005

 

Kuva: Kenialaiset Kimani Ng'ang'a ja Jane Obinchu (Kuvaaja: Mika Railo)
Kenialainen Kimani Ng'ang'a ja hänen ala-asteen rehtorinsa Jane Obinchu vastailivat tiistaina 13.9. toimittajien kysymyksiin YK:n päämajan edustalla.
 

NEW YORK -- Maailman vanhin peruskoululainen saapui tiistaina New Yorkiin. Kenialainen Kimani Ng'ang'a toi viestiä koulutuksen merkityksestä kaupunkiin kokoontuneille valtionpäämiehille. Kenialainen 15 lapsen isä matkusti amerikkalaisella koulubussilla päivän aikana ympäri New Yorkia yhdessä 100 000 paperinuken kanssa matkallaan YK:n päämajalle osana kansainvälistä Kaverit kouluun -kampanjaa.

Kampanjan tavoite on ajankohtainen, sillä ensimmäinen vuosituhattavoitteiden toteutumatta jäänyt välitavoite koskee juuri koulutusta: tytöille ja pojille ei ole onnistuttu takaamaan yhtäläistä ala-asteen koulutusta tähän vuoteen mennessä.

Tärkeässä roolissa kampanjassa olivat noin miljoona paperinukkea, joita lapset ympäri maailmaa ovat leikanneet symboloimaan niitä noin sata miljoonaa lasta, jotka eivät vielä pääse kouluun. New Yorkiin paperinukeista oli tuotu 100 000. YK:n puolesta nuket otti vastaan pääsihteeri Kofi Annanin puoliso, Nane Annan.

 

  Kuva: lapsia paperinuket kädessään. (Kuvaaja: Mika Railo)
Koulukampanjan paperinuket otti vastaan pääsihteeri Kofi Annanin puoliso Nane Annan.

85-vuotias Ng'ang'a aloitti koulun kaksi vuotta sitten, kun Kenia poisti koulumaksut ala-asteelta. Hän on kahden vuoden aikana opiskellut matematiikkaa, luonnontieteitä, englantia ja swahilia. Vaikka hän kouluun tullessaan ei osannut pitää kynää kädessä, on hän jo oppinut kirjoittamaan muutaman sanan äidinkieltään swahilia, kertoi Ng'ang'an rehtori Jane Obinchu, joka toimi Ng'ang'an tulkkina New Yorkissa.

"Minä pidän koulunkäynnistä. Tavoitteeni on tulla eläinlääkäriksi, koska pidän eläimistä", kertoi kävelykepin varassa kävellyt hauraanoloinen Ng'ang'a tiistaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Tyttöjen koulutilanne Afrikassa on synkkä, eikä se ole parantunut merkittävästi vuosituhatlupauksista huolimatta. Vain noin puolet afrikkalaisista tytöistä käy ala-asteen loppuun. Yhdenvertaisen koulumahdollisuuden tarjoaminen tytöille epäonnistui yli 70 maassa.

Koulukampanjan viesti on selkeä: jotta oikeudenmukainen ja tasapuolinen koulutus toteutuisi maailmassa, on koultukseen satsattava selkeästi lisää rahaa. Sitä olisi mahdollista saada muun muassa mitätöimällä köyhien maiden velkoja ja kaksinkertaistamalla kehitysapu. Suomessa koulukampanja keräsi kesän aikana noin 50 000 suomalaisen nimen vetoomukseen koulutuksen puolesta.

 

Lisää tietoa aiheesta