Uutinen

Yhteinen agenda yhdisti Sambian kansalaisyhteiskunnan

Kansalaisjärjestöt ja kirkkokunnat löysivät yhteisen äänen presidentin vastaisessa kampanjassa. Yhteistyön kautta pienet järjestöt onnistuvat ajamaan konkreettisia muutoksia.
Kirsi Salonen
25.3.2006

Sambialainen mielenosoitus (kuva: Kirsi Salonen)

Sambiassa käydään kiivasta poliittista väittelyä perustuslakiuudistuksesta. Kahden suuren kansalaisjärjestön ja Sambian kolmen kirkkokunnan yhteenliittymä Oasis Forum on kiistan keskipisteessä. Yhteenliittymä on ollut tärkein vastarannankiiski siitä asti, kun edellinen presidentti Fredrick Chiluba halusi jatkaa virassaan perustuslain vastaisesti kolmannelle kaudelle vuonna 2000.

Oasis Forumin muodostavilla järjestöillä ei tuolloin ollut mitään muuta yhteistä. Ne kokoontuivat Oasis-nimiseen ravintolaan, perustivat löyhän liittoutuman ja aloittivat kampanjan perustuslaillisuuden puolesta", kertoo Oasis Forumin koordinaattori Chomba Chella.

Liittouma ja sitä tukenut kansalaisliike onnistuivat tavoitteessaan ja Chiluba joutui luopumaan vallasta. Vaikka Oasis Forum voitti historiallisen taistelun, aseita ei ole laskettu vaan ne on suunnattu uudelleen.

"Agendamme on aina sama", totea Chella, " jatkamme työtä perustuslaillisuuden ja hyvän hallinnon puolesta."

Vaikuttamistyö uuden perustuslain puolesta aloitettiin heti vaalien jälkeen. Polttavia kysymyksiä ovat muun muassa vaalilainsäädännön uudistaminen sekä kansalaisoikeuksien päivittäminen.

Nykyinenkin presidentti vastahankaan

Presidentti Levy Mwanawasan asettaman komitean raportti maan viidennestä perustuslain uudistuksesta valmistui viime vuoden lopulla. Kättä on väännetty siitä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Raportti suosittaa, että uusi laki hyväksyttäisiin kokouksessa, jossa ovat edustettuna kaikki yhteiskunnan tahot. Oasis Forum toivoo, että kokous järjestettäisiin vielä ennen syksyllä pidettäviä vaaleja.

Poliittista kuohuntaa aiheuttaa etenkin suositus presidentin valinnasta ehdottomalla enemmistöllä. Istuva presidentti valittiin virkaansa vain 29 prosentin äänisaaliilla ja suhtautuu vaatimukseen nihkeästi. Tällä hetkellä näyttää epätodennäköiseltä, että uudistukset saataisiin käyntiin ennen vaaleja.

Chella kumoaa väitteet, joiden mukaan Oasis Forum puhuu paljon, muttei tee mitään konkreettista. "Vuonna 2003 kiersimme ympäri maata kartoittamassa ihmisten kantoja perustuslakiin. Keräsimme dokumentin, jossa linjataan kansan enemmistölle yhteiset toiveet: korruption vastaisuus, tarve kansalaisoikeuksien julistuksen uudistukselle sekä naisten ja lasten aseman parantaminen. Suuri osa tästä asiakirjasta päätyi komitean lopulliseen raporttiin", hän muistuttaa.

Yksimielisyys yhteistyön salaisuutena

Oasis Forumin jäsenillä on laaja kannatuspohja eri puolilla maata. Kansallisissa kokouksissa asioista keskustellaan ja puheenjohtajiston toiminta arvioidaan. Puheenjohtajuus kiertää jäseneltä toiselle.

Liittouman sisältä löytyy toki myös mielipide-eroja. Kysymys kuolemantuomiosta jakaa sambialaiset, niin myös Oasis Forumin. Katolinen kirkko vastustaa sitä, kun taas herätysliikkeet kannattavat tuomion säilyttämistä. Kiivasta keskustelua on myös käyty siitä, tulisiko perustuslain määritellä Sambia kristityksi kansakunnaksi.

"Olemme ratkaisseet ongelman niin, että jokainen voi antaa lausuntoja omissa nimissään asioista, joihin suhtautuu intohimoisesti. Haluamme pitää tällaiset asiat perustuslakikokouksen ulkopuolella, eikä niitä oteta esiin myöskään Oasis Forumin sisällä. Ajamme vain niitä asioita, joista olemme samaa mieltä", sanoo Chella.

"Yksimielisyys ja jatkuvuus ovat Oasis Forumin salaisuuksia. Välillä meitä syytetään poliittisuudesta, mutta niin kauan kuin politiikassa on kysymys ihmisten leivästä ja voista sen päällä, emme välitä syytöksistä",toteaa Chella.