Uutinen

Yhdysvallat lupasi 30 miljardia dollaria aidsin vastaiseen työhön

Bushin aids-paketin suuruus yllätti asiantuntijat, jotka odottivat noin 18 miljardin rahoitusta.
Jukka Aronen
1.6.2007

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on luvannut 30 miljardia dollaria seuraavalle viisivuotiskaudelle hiv/aidsin vastaiseen toimintaan Afrikkaan ja muualle maailmaan.

Rahoituksen turvin jatketaan vuonna 2003 aloitettua Pepfar-hanketta, jonka kautta Bushin hallinto on junaillut 15 miljardia dollaria vastaavaan tarkoitukseen. Pepfarin ensimmäinen rahoituskausi päättyy ensi vuoden syyskuussa.

Pepfar-hanketta on kritisoitu siitä, että se noudattaa liiaksi kristillisen oikeiston ideologiaa. Suuri osa hankkeen varoista kanavoidaan uskonnollisille järjestöille, jotka tekevät töitä esiaviollista seksiä ja kondominkäyttöä vastaan.

Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow totesi The Guardian -lehden mukaan, että Pepfarin varoilla on tähän mennessä annettu aids-hoitoja 1,1 miljoonalle ihmiselle ja jatkossa hoitojen piiriin saadaan 2,5 miljoonaa potilasta.

Health GAP -järjestö pitää 2,5 miljoonan tavoitetta liian vaatimattomana, etenkin kun Bush on kahteen otteeseen, vuonna 2005 Gleneaglesissä ja 2006 YK:ssa, luvannut kaikki aids-potilaat hoidon piiriin, todetaan AllAfrican uutisessa.

Lisärahoitus pitää vielä hyväksyttää kongressissa, jossa se herättänee keskustelua, koska Irakin sota on kiristänyt liittovaltion budjettia. Asiantuntijat olivat odottaneet vain noin 18 miljardin dollarin ehdotusta.

Bushin ilmoitus tulee juuri Saksassa pidettävän G8-kokouksen alla ja tuonee lisäpaineita muille johtaville teollisuusmaille.Lisää tietoa aiheesta