Hyvin toimeentulevat yhdysvaltalaisfarmarit joutuvat jatkossa pärjäämään vähän vähemmällä veronmaksajien tuella.
Kuva:
Lars Plougmann
Wikimedia Commons
Uutinen

Yhdysvallat leikkaa maataloustukiaan

Säästöjen myötä myös maataloustuet leikkautuvat Yhdysvalloissa — ja korvautuvat osin uusilla. Se voi olla hyvä uutinen kehitysmaille.
Esa Salminen
25.10.2011

Yhdysvallat tukee maatalouttaan 18 miljardilla dollarilla vuosittain. The New York Timesin mukaan 5 miljardia tästä joutuu leikkauspöydälle, kun velkojensa kanssa painiskeleva maa yrittää löytää säästökohteita.

Jopa maanviljelijät ovat toivottaneet leikkaukset tervetulleiksi, sillä parin viime vuoden aikana niillä on mennyt erittäin hyvin. Alan voittojen arvellaan kipuavan 115 miljardiin dollariin tänä vuonna, mikä on 24 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Maanviljelijöiden on tosin helppo esiintyä hyväntekijöinä, sillä maassa valmistellaan uutta tukimuotoa, joka korvaa ainakin osittain leikkauksista aiheutuvat menetykset, New York Times huomauttaa. Tapaus osoittaa lehden mukaan, kuinka poliitikkojen on vaikeaa Yhdysvalloissa maatalouslobbarien paineen alla luopua tukiaisista ilman, että mitään uutta tulee tilalle.

Uuden tukimuodon arvioidaan olevan noin 40 miljardia kymmenen vuoden aikana eli noin puolet nyt leikattavasta tuesta. Tarkkaa summaa on vaikeaa arvioida, sillä toisin kuin nykyiset automaattisesti maksettavat tuet, uusi tuki on vakuutuksen luontoinen: sitä maksetaan kun viljelijöiden tulot laskevat.

Tuet haitallisia kehitysmaille

Kuten aiemmin uutisoimme (4.8.), Yhdysvallat on leikannut vyötä kiristäessään merkittävästi kehitysapuaan. Maataloustuen leikkaukset ovat askel toiseen suuntaan.

Tuotanto- ja erityisesti vientituet ovat olleet kehitysmaiden kovan kritiikin kohteena — ne kun auttavat rikkaita maita dumppaamaan maataloustuotantoaan Etelään. Tuetut länsituotteet polkevat hintoja ja haittaavat maataloustuotannon kehitystä köyhissä maissa.

"Ei ole mitään syytä, miksi meidän pitäisi jatkaa maatalouden tukemista tässä maassa", kommentoi yhdysvaltalainen kehitystaloustutkija Marc Bellemare New York Timesin uutista blogissaan.

New York Timesinkin mukaan maatalousyrittäjien keskimääräinen toimeentulo on ollut väestön keskiarvon yläpuolella joka vuosi sitten vuoden 1996.

"Puolet vuosisadasta olemme kannustaneet kehitysmaita avaamaan markkinoitaan kansainväliselle kaupalle. Mutta jotta kansainvälisessä kaupassa olisi maalle mitään järkeä, olisi sen pystyttävä käyttämään hyödykseen valttejaan – sitä, mitä se tekee parhaiten. Suurimmalle osalle kehitysmaita se on maatalous."

"Tukemalla omia tilojamme systemaattisesti kiusaamme kehitysmaiden maataloustuottajia, joille yhden dollarin voittomarginaali on todennäköisesti paljon tärkeämpi kuin tuottajille Keskilännessä."