Uutinen

WTO:n ministerikokousta valmistellaan taas

Maailman kauppajärjestö WTO on kokoamassa 153:n jäsenmaan ministerit jatkamaan Dohan kehityskierrosta mahdollisesti vielä joulukuussa. Neuvottelut etenevät kulisseissa, vaikka heinäkuun kokouksen kaataneet maatalouskaupan kysymykset hiertävät edelleen.
Olli Seuri
3.12.2008

Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy on vihjannut WTO:n kehityskierroksen jatkuvan vielä tämän vuoden puolella. Uutistoimisto Reutersin mukaan päätös tehdään lähipäivinä.

Kokouksen järjestäminen on ollut viime päivinä esillä, ja esimerkiksi Brasilian ja EU:n edustajat ovat puhuneet varovaisen optimistisesti läpimurron mahdollisuudesta. Optimismia tarvitaankin, koska vuonna 2001 alkanut, niin sanottu Dohan-kierros on edennyt hitaasti.

Viimeksi heinäkuussa 2008 neuvottelut lopetettiin, kun jäsenmaat eivät päässeet sopuun esimerkiksi kehittyvien maiden tuontitulleista ja köyhien maiden pienviljelijöiden aseman turvaamisesta. Kehityskierroksen tavoitteena on avata kauppaa ja sitä myöten auttaa kehitysmaita, mutta kansalaisjärjestöjen mukaan rikkaat maat eivät ole huomioineet köyhien maiden erityisasemaa.

Esimerkiksi Yhdysvallat on puolustanut puuvillatullejaan voimakkaasti. Yhdysvaltain asema on nyt erityisen mielenkiintoinen, koska sopua aktiivisesti ajavan, mutta asemastaan väistyvän presidentin, George W. Bushin mandaatti on heikko.

Jos joulukuun ministerikokous toteutuu, keskitytään siinä maatalous- ja teollisuuskaupan kysymyksiin. Jo aiemmin lykättyjä, Dohan-kierrokseen kuuluvia, palvelukaupan kysymyksiä ei olla vielä nostamassa esiin tämän vuoden puolella.

Lisää tietoa aiheesta