Uutinen

WTO:n Lamy: Sopimus mahdollinen vielä tänä vuonna

Pascal Lamy tunnusteli kauppaneuvottelujen tilannetta Intiassa, seuraavaksi vuorossa on Washington.
Eeva Eronen
13.8.2008

Maailmankauppaneuvottelut on mahdollista saattaa loppuun vielä tänä vuonna, arvioi Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy hautajaistunnelmissa lopetetuista neuvotteluista.

Lamy - jonka työnkuvaan uskon luominen kuuluu - esitti arvionsa tiistaina 12. elokuuta vieraillessaan Intiassa. Lausunnosta uutisoi esimerkiksi Reuters.

Neuvottelut päätyivät heinäkuussa umpikujaan, sillä teollisuusmaat, etenkin Yhdysvallat, eivät päässeet yksimielisyyteen Intian ja muiden kehitysmaiden kanssa niiden oikeuksista suojella omaa maataloustuotantoaan.

Intian kauppa- ja teollisuusministeri Kamal Nath arvioi jo aiemmin, että neuvottelujen keskeytystä pitäisi ajatella mieluummin taukona kuin niiden lopettamisena. Lamyn vierailun aikana hän kuitenkin painotti vastustavansa edelleen sitä, että neuvotteluissa unohdettaisiin elementit, jotka parantaisivat kehitysmaiden asemaa.

"Me olemme samoissa asemissa kuin Genevessäkin - ei se ole 15 päivässä mihinkään muuttunut", ministeri muistutti ja toivoi, että Lamy kykenisi tekemään Intian näkemyksiä ymmärrettäviksi Washingtonissa, minne pääjohtaja jatkaa tunnustelumatkaansa tänään 13. elokuuta.

Lisää tietoa aiheesta