Uutinen

WTO:n Lamy: Kehitysmaille luvassa tyydyttävä neuvottelutulos

WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy vakuuttaa, että meneillään oleva neuvottelukierros tulee hyödyttämään köyhiä maita.
Sanna Jäppinen
17.8.2007

"Minun tuntumani on, että köyhät maat tulevat loppujen lopuksi saamaan läpi suuren osan neuvotteluissa vaatimistaan asioista", Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy arveli puhuessaan 17. elokuuta Kuala Lumpurissa pidetyssä kauppakonferenssissa.

Lamy lupaili International Herald Tribunen mukaan köyhille maille "tyydytystä ainakin maatalouden kaltaisilla aloilla".

Nihkeästi vuodesta 2001 edenneiden, Dohan-kehityskierrokseksi nimettyjen neuvottelujen pahimmat pullonkaulat ovat olleet juuri maatalouskaupassa.

Lamy kehotti nyt Yhdysvaltoja leikkaamaan maataloustukiaan tähän mennessä ehdotettua enemmän, ja EU:n olisi puolestaan tarjottava kehitysmaille laajempaa pääsyä maatalousmarkkinoilleen. Intian ja Brasilian olisi vastavuoroisesti suostuttava nykyistä suurempiin leikkauksiin teollisuustuotteiden tullitariffeissa.

"Dohan-kierroksen loppuun saattaminen ei ole ainoastaan teknisesti mahdollista, vaan myös poliittisesti välttämätöntä", Lamy totesi.

Hänen mukaansa on liian helppoa syyttää yksisilmäisesti globalisaatiota työpaikkojen häviämisestä, taloudellisesta epävakaudesta ja valtavista talouden alijäämistä, Earth Times uutisoi.

"Useimmiten todellinen syy ongelmiin ei ole niinkään kauppa, vaan se, että kaupan vapauttamista ei ole onnistuttu kytkemään muuhun talouspolitiikkaan."

Lisää tietoa aiheesta