Uutinen

WTO:n Lamy: Afrikka tarvitsee sopimusta

Maailman kauppajärjestön pääjohtajan mukaan kauppaneuvotteluiden mahdollinen epäonnistuminen olisi harmillista juuri kehitysmaiden kannalta. Järjestökenttä ei ole asiasta samaa mieltä.
Eeva Eronen
10.3.2008

Pitkittyneiden kauppaneuvotteluiden pipariksi meneminen olisi haitaksi Afrikan kehitykselle - manner tarvitsee WTO-sopimusta, arvioi Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy. Hänen mukaansa neuvottelut ovat edenneet, ja kehitysmaita hyödyttävän sopimuksen aikaansaaminen on nyt lähempänä kuin koskaan aiemmin.

Kansainvälinen kansalaisjärjestö Action Aid taas arvioi, että maailman köyhimpien maiden on nyt pysyttävä neuvotteluissa kovana. Muutoin suunnitteilla oleva sopimus vie ne entistä syvemmälle köyhyyteen kehityksen sijaan.

Jo vuonna 2001 alkaneen niin sanotun Dohan-kierroksen pääasetelma on, että kehitysmaat toivovat rikkaan Pohjoisen leikkaavan maataloustukiaan ja -tullejaan. Kehittyneet maat taas odottavat Etelän avaavan markkinansa niiden teollisuustuotteille.

Maatalouden suuntaviivat selvillä

"Maatalouden suhteen tiedämme nyt, minkä kokoiselle kiitoradalle laskeudumme", lentokonevertauksia aiemminkin harrastanut Lamy kuvasi maatalousneuvottelujen tilaa afrikkalaiselle uutistoimistolle AllAfricalle osallistuttuaan vähiten kehittyneiden maiden konferenssiin.

Lamyn mukaan Afrikka on nyt saamassa läpi tavoitteensa Pohjoisen maataloustullien ja -tukien leikkaamisesta, mutta niiden määrät eivät ole vielä selvillä. Hänen mukaansa sopimus lopettaisi esimerkiksi kiistoja herättäneiden tukien maksamisen rikkaiden maiden puuvillatuotannolle.

Teollisuustuotteiden suhteen neuvottelut ovat epäselvemmät, mutta niidenkin kohdalla Lamy sanoo "laskeutumisalueen olevan jo näkyvissä". Hän kuitenkin arvioi, ettei Etelän teollisuustuotemarkkinoiden avaaminen mahdollisen sopimuksen vaatimassa mittakaavassa Afrikan maita juuri heilauta.

"Vain harvat Afrikan maat - Etelä-Afrikka, Egypti, Tunisia ja Marokko - joutuvat leikkaamaan tullejaan yleisen tason mukaan. Kaikki muut Afrikan maat vapautetaan teollisuustullien leikkaamisesta, sillä ne kuuluvat vähiten kehittyneisiin maihin tai sitten niillä on vain vähäinen määrä tulleja", Lamy arvioi.

Huono vai hyvä uutinen?

Pääjohtajan arvion mukaan vähiten kehittyneiden maiden vientisektorit hyötyisivät tulli- ja kiintiöhelpotuksista lähes läpeensä.

"Jos kierros epäonnistuu, se on huono uutinen vähiten kehittyneille maille", Lamy sanoo.

Kehitysmaat itse ovat sitä mieltä, että niiltä vaaditaan neuvotteluissa liian tiukkoja myönnytyksiä teollisuusmaihin verrattuna. Action Aidin mukaan nykyluonnoksen mukainen sopimus aiheuttaisi Afrikalle 190 miljardin dollarin menetykset.

"Rikkaat maat ovat puhuneet kehityksestä prosessin alusta lähtien, mutta lupaustaan ne eivät ole täyttäneet", järjestön Kauppa ja oikeus -kampanjan johtaja Aftab Alam Khan arvioi. Hänen mukaansa esimerkiksi vuonna 2005 julkistettu "kehityspaketti"  paljastui lopulta "pieneksi porkkanaksi valtavan kepin päässä", jolla köyhiä maita houkuteltiin allekirjoittamaan vahingollinen sopimus.

Neuvottelut etenevät

Pääjohtajan mukaan ohitetut aikarajat sopimuksen syntymiselle eivät tarkoita, etteikö nyt olisi menty todellisuudessa eteenpäin. Neuvottelupöydässä ollaan nyt hänen mukaansa paljon pidemmällä kuin viime vuonna.

Neuvotteluiden kätilöksi itseään kuvaava pääjohtaja kieltäytyy arvioimasta, onnistuvatko neuvottelut vai eivät - loppuaan ne ovat kuitenkin lähenemässä. Sopimuksen löytyminen on hänen mukaansa kuitenkin mahdollista.

Neuvotteluissa eletään nyt kriittisiä aikoja, ja etenkin tulevaa kahta viikkoa pidetään erittäin tärkeänä yhteisen sävelen löytymisen kannalta. Neuvottelijat ovat tänään kokoontuneet keskustelemaan maataloudesta, myöhemmin tällä viikolla pureudutaan teollisuustuotantoon.

Lisää tietoa aiheesta