Uutinen

WTO:lta risuja EU:n sokeritukiaisille - ennakkotapaus maatalouskaupalle?

Maailman kauppajärjestö (WTO) ilmoitti viime viikolla, että EU on rikkonut kauppajärjestöjen sääntöjä sokeripolitiikallaan. Päätöksellä voi olla merkittäviä vaikutuksia myös muulle maatalouskaupalle.
Sanna Jäppinen
1.5.2005

WTO antoi 28. huhtikuuta päätöksen, jossa todettiin EU:n rikkovan kauppajärjestön sääntöjä viedessään ylituotantosokeriaan kehitysmaihin. Tätä niin sanottua C-sokeria pitäisi viedä ilman tukia, mutta näin ei todellisuudessa ole.

Valituksen aiheesta olivat jättäneet viime vuonna suuret sokerintuottajamaat Brasilia, Thaimaa ja Australia. Vaikka kyseiset maat ovat tuottaneet sokeria EU:ta halvemmalla, unionin tukiaispolitiikka on vaikeuttanut kilpailua kansainvälisillä markkinoilla - myös muille kuin suurille tuottajamaille.

Myös EU-markkinoille pääsy on vaikeaa, sillä unionilla on korkeat tuontitullit kaikille muille paitsi 16:lle niin kutsuttuun sokeriprotokollaan kuuluvalle kehitysmaalle, joiden kiintiösokerista unioni on maksanut kolme kertaa maailmanmarkkinahintaa korkeamman hinnan.

Vaikka EU oli antanut vastalauseensa Brasilian, Thaimaan ja Australian valitukseen, on unioni ollut tietoinen sokerikauppansa ongelmista jo pitkään. Euroopan komissio jätti ensimmäinen ehdotuksen sokeripolitiikan uudistuksesta jo viime kesänä. Lopullinen uudistussuunnitelma on tarkoitus lyödä lukkoon tänä kesänä.

Kansalaisjärjestöt ovat vaatineet, että EU:n sokerikauppaa uudistettaessa kauppapolitiikan olisi tuettava entistä johdonmukaisemmin kehitystä. Muun muassa eduskunnassa huhtikuussa järjestetyssä Kauppa ja kehitys -seminaarissa muistutettiin, että kaikkein köyhimmille maille täytyy jatkossa varata tuontikiintiöt - ja niiden pitää saada sokeristaan riittävä hinta. Hinta pysyisi korkeampana, jos EU:n omia tuotantokiintiöitä leikattaisiin rankemmin kuin komission ehdotuksessa.

WTO:n päätöksellä on vaikutusta paitsi EU:n sokerikauppaan, myös WTO-neuvottelujen suunnalle. Päätös vahvistaa mielipidettä siitä, että rikkaiden maiden olisi luovuttava maataloustuistaan, jotka vaikeuttavat kehitysmaiden tuotteiden kilpailukykyä myös niiden omilla kotimarkkinoilla.

"On kyse hyvin merkittävästä päätöksestä. Tämä saattaa toimia ennakkotapauksena ja aiheuttaa sen, että WTO:lle tehdään valituksia muidenkin maataloustuotteiden tuista entistä hanakammin", arvioi Kepan kauppapoliittinen asiantuntija Matti Hautsalo.

EU:n sokerikauppaa koskeva päätös oli jo toinen kerta tänä vuonna, kun WTO näytti punaista valoa isojen talousmahtien tukiaispolitiikalle: ensimmäinen päätös koski Yhdysvaltain tukia puuvillantuottajilleen.

Karvasta sokeria - eli kenelle maailmankaupan sääntöjä laaditaan?
IPS: Sugar Can Mean Life to Poor Countries
BBC: EU loses WTO plea on sugar aid