Uutinen

"WTO tarjoaa ansaa köyhimmille maille"

Järjestöt moittivat kehityspakettia rikkaiden maiden itsekkyyden uudeksi naamioksi.
Emad Mekay
4.7.2006

IPS -- Kehityspaketti, jota Maailman kauppajärjestö WTO tarjoaa vähiten kehittyneille maille, on kansalaisjärjestöjen mukaan paljon mainettaan huonompi. Rikkaat maat turvaavat jälleen omia etujaan, vaikka sanovat auttavansa köyhiä.

WTO:n joulukuisessa ministerikokouksessa esiteltyä tarjousta on mainostettu umpikujan avaajaksi kauppaneuvottelujen Dohan kierroksella, joka jatkuu viidettä vuotta. Köyhille luvatut hyödyt ovat kuitenkin kyseenalaisia, sillä Yhdysvallat on turvannut itselleen porsaanreiän tuonnin rajoittamiseksi.

Rikkaat maat tarjoavat WTO:hon kuuluville vähiten kehittyneiksi luokitelluille valtioille lähinnä maataloustuotteita koskevaa 97-prosenttista tullivapautta vuoteen 2008 mennessä. Ryhmään kuuluu 32 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maata.

Paketti sisältää myös rahallista tukea köyhien maiden vientikaupan vauhdittamiselle.

Ratkaiseva porsaanreikä

Kehityskysymyksiin erikoistuneet kansalaisjärjestöt ActionAid International ja Public Citizen arvioivat, että paketti on ansa, jonka tarkoitus on taivuttaa köyhät maat avaamaan rajansa teollisuusmaiden tuonnille.

Lisäksi paketti pyrkii hajottamaan kehitysmaiden rivejä ja runnomaan läpi neuvottelukierroksen tavoitteet, "joista ennustetaan koituvan kehitysmaille jopa enemmän harmia kuin WTO:n tähänastisesta kymmenvuotisesta olemassaolosta", järjestöt raportoivat.

Selvityksen mukaan tuonnille luvattu 97-prosenttinen tullivapaus jättää ratkaisevan kolmen prosentin porsaanreiän, johon mahtuvat useiden köyhien maiden tärkeimmät vientiartikkelit.

Järjestöjen raportti "tyhjästä kehityspaketista" paljastaa, että 27 köyhimmällä maalla itse asiassa on jo nykyisten säännösten ja sopimusten mukaan yli 97-prosenttinen tulivapaus Yhdysvaltain markkinoilla.

Köyhimmät maat myyvät Yhdysvaltoihin 1 538:aa tuotetta, joista 1 007 on jo tullivapaita erilaisten suosituimmuusjärjestelyjen ansiosta. Kaupan kokonaisarvo on 16,3 miljardia dollaria, josta tullivapaa osuus kattaa 11 miljardia. Dollari on noin 0,8 euroa.

Raportin mukaan ongelma piilee siinä, että useimpien kehitysmaiden vienti keskittyy yhteen tai muutamaan tuotteeseen, jotka voidaan rajata kolmen prosentin säännöllä tullivapauden ulkopuolelle.

Jos kolmeen prosenttiin valikoidaan köyhien maiden 46 tärkeintä vientituotetta, se kattaa miltei koko niiden viennin: 15 miljardia dollaria. Tullivapaus voidaan jatkossakin evätä esimerkiksi monelle köyhälle Aasianmaalle ratkaisevan tärkeältä vaatekaupalta.

Tyhjiä lupauksia, pysyviä haittoja

Järjestöjen hampaisiin joutuu myös rikkaiden maiden köyhille lupaama 2,8 miljardin dollarin tuki kaupan kehittämiseen.

Raportin mukaan useat maat sovelsivat "sumeaa matematiikkaa" laskien summaan mukaan jo käyttämiään varoja ja omia hallintokulujaan.

Japanin apulupaus on muuttunut lainoiksi, ja Yhdysvaltain tarjoama summa tuskin saa kongressin hyväksyntää.

Järjestöt paheksuvat koko ajatusta, että kertaluontoisilla avustuksilla halutaan "ostaa" kehitysmaiden kauppapolitiikkaan pysyviä muutoksia, jotka voivat haitata kyseisten maiden pitemmän tähtäimen etuja.

Vähiten kehittyneet maat ja niiden taloudet ovat niin haavoittuvia, että niiden sitominen liberalisointi- ja yksityistämissopimuksiin voi pyyhkiä paikallisen teollisuuden ja maatalouden olemattomiin, raportti varoittaa. Vähiten kehittyneisiin maihin kuuluu kaikkiaan 50 valtiota, joista 34 sijaitsee Afrikassa. Niiden osuus maapallon asukkaista on 12,5 prosenttia, mutta maailmankaupasta vain puolisen prosenttia.

WTO:n kokous alkoi kesäkuun lopulla Genevessä, ja Dohan kierroksen ratkaisuja odotetaan heinäkuun loppuun mennessä.

Köyhimpien maiden kohtelu on yksi sivujuonne suuremmissa kampailuissa: Yhtäältä Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia vaaditaan alentamaan maataloustukiaan ja -tullejaan. Rikkaat maat puolestaan painostavat kehitysmaita – varsinkin Brasilian ja Intian kaltaisia jättiläisiä – avaamaan markkinansa teollisuustuotteiden tuonnille.