Uutinen

WTO-pukki Kiviniemelle: Onko vapaakauppa lahja köyhille maille?

Tee köyhyydestä historiaa -kampanja muistutti kauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemelle WTO-kokouksen kynnyksellä, että köyhyys pitää poistaa, jotta köyhillä mailla olisi mitä myydä ja mahdollisuus osallistua maailmankauppaan.
Sanna Jäppinen
9.12.2005

WTO-pukki, Mari Kiviniemi ja Kimmo Kiljunen (Kuva: Sanna Jäppinen)

Mari Kiviniemi ja Kimmo Kiljunen saivat WTO-pukilta, Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalaiselta, tyhjät lahjapaketit täytettäviksi.

Maailman kauppajärjestö WTO kokoontuu 13.-18. joulukuuta Hongkongiin neuvottelemaan kaupan esteiden poistamisesta. Suomesta kokoukseen osallistuvat ministerit Mari Kiviniemi (kesk) ja Juha Korkeaoja (kesk), sekä kansanedustajat  Sirkka-Liisa Anttila (kesk), Kimmo Kiljunen (sd) ja Kimmo Sasi (kok).

Tee köyhyydestä historiaa -kampanjan Suomen-verkosto muistutti poliitikkoja kokouksen kynnyksellä siitä, että Suomi ja EU haluavat, että kehitysmaat avaavat markkinansa rikkaan pohjoisen teollisuustuotteille ja palveluyrityksille. Vastineeksi EU lupaa poistaa vääristäviä  maataloustukiaan.

Onko se lahja, jos isompi lupaa kohdella pienempäänsä vähän vähemmän ikävästi, kampanja kysyy kannanotossaan.

Kysymykselle annettiin pontta ojentamalla poliitikoille tyhjiä lahjapaketteja eduskuntatalon portailla 9. joulukuuta. Lahjoja jakoivat WTO-pukin seurana Kepan, YK-liiton ja World Visionin edustajat, ja paketit vastaanottivat ministeri Kiviniemi ja kansanedustaja Kiljunen.

"Olen vasta lähtemässä ministerikokoukseen, joten on selvä, että lahja on tässä vaiheessa tyhjä. Aion tehdä kaikkeni, jotta lahja saadaan täyteen konkreettisia päätöksiä kehitysmaille", Kiviniemi vakuutti.

Kiviniemen mukaan EU:n korostaa Kaikkea paitsi aseita -sopimuksen (Everything but arms, EBA) levittämistä EU:sta myös muihin teollisuusmaihin. EBA:n avulla vähiten kehittyneiden maiden tuotteille tarjotaan tulli- ja kiintiövapaa kohtelu.

Erityisesti Suomen osalta Kiviniemi painotti kehitysmaiden kauppakapasiteettia parantavan avun osuuden nostamista kahteen prosenttiin koko kehitysyhteistyöpotista vuosikymmenen loppuun mennessä.

"Kaupankäyntiä edistävästä kehitysavusta puhuttaessa on oltava tarkkana, ettei perusajatus hämärtyisi", muistuttaa Kepan kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi. "Kauppa on keino, ei tavoite. Tavoite on köyhyyden vähentäminen."

Tee köyhyydestä historiaa -kampanja muistuttaakin, että köyhyys pitää poistaa ennen kuin on mitään myytävää, ja siksi kehitysmaiden on voitava suojata tuotantoaan suuryritysten epäreilulta kohtelulta.

WTO-pukki ja tontut näkyvät Helsingin katukuvassa myös lauantaina 10. joulukuuta, kun vietetään maailmanlaajuista Tee köyhyydestä historiaa -päivää.

Video

Videot näkyvät parhaiten ilmaisella Quicktime-ohjelmalla.

Lisää tietoa aiheesta