Uutinen

WTO-neuvottelut venymässä

Erimielisyydet Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvotteluissa ovat niin suuria, että keskeisten maiden edustajat toppuuttelevat odotuksia joulukuisen ministerikokouksen suhteen ja ennustavat neuvottelujen venymistä.
Sanna Jäppinen
10.11.2005

Yhdysvaltain kauppaneuvottelujen vetäjä Rob Portman toteaa BBC:n uutisessa, ettei viime hetken neuvotteluissa ole edetty toivotulla tavalla. Myös EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson yhtyy näkemykseen toteamalla, että erimielisyydet on nyt saatu määriteltyä entistä paremmin, mutta ratkaisuja ei ole löydetty.

Myös suuret kehitysmaat Intia ja Brasilia ovat ilmoittaneet, että kuilut neuvotteluosapuolen välillä ovat niin leveitä, että joulukuussa Hongkongissa pidettävää ministerikokousta edeltävät viikot eivät todennäköisesti riitä siltojen rakentamiseen. "Saatamme tarvita Hongkong II:sta", toteaa Brasilian kauppaministeri Celso Amorim Guardianin artikkelissa.

Suurimmat näkemyserot neuvotteluissa liittyvät maatalouskauppaan, erityisesti teollisuusmaiden omalle tuotannolleen suuntaamiin tukiin sekä kehitysmaiden tuotteille kohdistettuihin tulleihin.

WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy jaksaa Guardianin mukaan vielä uskoa yhteisymmärrykseen ja kompromisseihin. Lamy varoittaa WTO:n jäsenmaita siitä, että ei ole olemassa varasuunnitelmaa, jos Hongkongin ministerikokous epäonnistuu kuten Seattlessa vuonna 1999 ja Cancunissa 2003.

Meneillään oleva kauppajärjestön neuvottelukierros käynnistyi Dohan ministerikokouksessa 2001, ja tavoitteena on ollut kiinnittää huomiota erityisesti kehitysteemoihin.

"Köyhimpien maiden kannalta kauppaneuvottelujen venyminen ei ole niin traagista kuin miltä asia saattaa kuulostaa", muistuttaa kauppaan keskittynyt kehityspoliittinen sihteeri Matti Hautsalo Kepasta. "Hitaus ei välttämättä ole huono asia isossa järjestössä, jos yritetään toimia demokraattisesti."

Lisää tietoa aiheesta