Uutinen

WTO-neuvotteluissa ei päästy eteenpäin

EU:n ja Yhdysvaltain kauppaneuvottelijat eivät saaneet tapaamisessaan ratkottua maatalouskauppaa koskevia erimielisyyksiä.
Sanna Jäppinen
28.2.2006

EU:n ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluja vetävät Peter Mandelson ja Rob Portman tapasivat 22.-23. helmikuuta Washingtonissa tavoitteenaan löytää ratkaisuja Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvotteluja jarruttaviin maatalouskysymyksiin, BBC uutisoi.

Dohan kehityskierroksena tunnetut neuvottelut oli tarkoitus saada loppuun jo viime joulukuussa Hongkongissa pidetyssä WTO:n ministerikokouksessa, mutta siellä maatalouskysymysten uudeksi takarajaksi asetettiin 30. huhtikuuta. Neuvottelujen aikataulua tiukentaa se, että Yhdysvalloissa kongressin kauppaneuvottelijoille myöntämät valtuudet raukeavat vuonna 2007.

Läpimurtoa ei Washingtonissa tapahtunut, vaan Yhdysvallat vaatii edelleen EU:ta tiputtamaan ehdotettua enemmän tukiaisiaan maanviljelijöille. EU puolestaan vaatii, että ensin kehitysmaiden olisi avattava markkinoitaan enemmän teollisuustuotteille ja palveluille, BBC kirjoittaa. EU haluaa kohdistaa huomiota myös Yhdysvaltain tukipolitiikkaan erityisesti maissin ja puuvillan osalta.

Kokouksen aikana Oxfam International muistutti, että niin EU:n kuin Yhdysvaltainkin olisi syytä lopettaa tekosyiden esittäminen - niiltä kaivattaisiin sekä parempia ehdotuksia että parempia selityksiä sille, miksei maatalouskauppaa saada uudistettua.

"Mandelsonin ja Portmanin olisi syytä pitää mielessä, että tämän neuvottelukierroksen tavoitteena oli uudistaa kaupan sääntöjä niin, että ne hyödyttävät köyhiä maita", totesi Oxfam American pääjohtaja Raymond C. Offenheiser.

Lisää tietoa aiheesta