Uutinen

WTO-neuvotteluissa ei luvassa sopua määräpäivään mennessä

Huhtikuun lopulle asetettu kauppaneuvottelujen takaraja siirtyy eteenpäin, ilmoitti WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy.
Sanna Jäppinen
27.4.2006

Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamyn mukaan kauppaneuvottelujen ollessa vielä täysin levällään on pakko myöntää tosiasiat ja siirtää huhtikuun loppuun asetettua takarajaa yhteisen sävelen löytämiseksi, uutisoi International Herald Tribune.

Lamy kieltäytyi antamasta uutta päivämäärää, mutta totesi, että "heinäkuu on jo liian myöhään".

Pääjohtajan mukaan teollisuusmaiden on voitettava haluttomuutensa poistaa maataloustukiaiset, ja kehitysmaiden on puolestaan alennettava tullimuureja teollisuustuotteiden ja palvelujen suhteen.

Dohan kehityskierroksena tunnettuja kauppaneuvotteluja on käyty vuodesta 2001 lähtien ja tavoitteena on päästä sopimukseen, joka hyödyttäisi köyhiä maita. Sopimus oli tarkoitus saada aikaan jo viime joulukuussa Hongkongissa pidetyssä WTO:n ministerikokouksessa, mutta silloin uudeksi takarajaksi sovittiin huhtikuun loppu.

Erityisen suurena kynnyskysymyksenä neuvotteluissa nähdään EU:n ja Yhdysvaltain keskinäinen nokittelu ja erimielisyys maatalouden tukiaispolitiikasta.

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam muistuttaa myös siitä, että EU ja Yhdysvallat eivät ole pitäneet lupauksiaan vähentää köyhyyttä kehitysmaissa kaupan avulla.

Oxfam ilmoitti, ettei se enää voi antaa tukeaan neuvottelukierrokselle, vaan varoittaa köyhiä maita, että nykyisten ehdotusten mukainen sopimus saattaisi suorastaan heikentää niiden asemaa, Independent kirjoittaa

Joukko Britannian kansanedustajia on puolestaan koonnut raportin, jossa todetaan, että EU tekee kehitysmaille epärealistisia vaatimuksia markkinoiden avaamisesta teollisuustuotteille ja palveluille samalla, kun se suojelee omia markkinoitaan, BBC uutisoi.

Useat kansalaisjärjestöt ovat yhtyneet kansanedustajien kommentteihin. "Raportti osoittaa, että [EU:n kauppakomissaari] Peter Mandelson on koko kauppaneuvottelujen ajan ajanut kehityksen vastaista asialistaa", totesi muun muassa War on Want -järjestön kampanjapäällikkö John Hilary BBC:n mukaan.

Yhdysvaltoja brittikansanedustajat syyttivät puolestaan siitä, että maa on "häpeällisesti rajoittanut" köyhimpien maiden tuotteiden pääsyä omille markkinoilleen.

Lisää tietoa aiheesta